Sant Cugat will have the 1st technology living lab in a Catalan library (available only in catalan)

June 30, 2014 at 1:26 pm by

 Nota de Premsa publicada des de l’Ajuntament de Sant Cugat a raó de la presentació de la biblioteca de Volpelleres:

Sant Cugat tindrà la primera Biblioteca amb livinglab tecnològic de Catalunya

La Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori, que tindrà 850m2, en dedicarà 100 a la recerca tecnològica en contacte directe amb els usuaris
Aquest espai de recerca serà possible gràcies a la col•laboració de la Diputació, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Visió per Computador
Volpelleres comptarà a partir de l’any que ve amb un nou equipament. Es tracta de la Bilbioteca de Volpelleres Miquel Batllori, el projecte de la qual s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa. A la presentació hi han assistit Jordi Permanyer, gerent del Servei de Bilbioteques de la Diputació de Barcelona, Xavier Escura, regidor de cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat, Joana Barbany, regidora de tecnologia de l’Ajuntament de Sant Cugat, i el dr. Fernando Vilariño, científic del CVC.

Volpelleres serà la tercera de les biblioteques del servei en xarxa de Sant Cugat. Tindrà 850 m2 i donarà servei a 5 barris de Sant Cugat, amb una àrea d’influència d’entre 12 i 14.000 habitants. Amb capacitat per a recopilar fins a 18.000 documents, tindrà 90 punts de lectura i estarà oberta 35 hores la setmana. Calen destacar, a més, els 130 m2 destinats a l’àrea infantil. El cost de la Biblioteca de Volpelleres és de 2 milions d’euros, dels quals un els aporta l’Ajuntament de Sant Cugat (en forma de local on ubicar aquesta biblioteca i el personal) i l’altre la Diputació (adequació dels espais i personal de direcció) i l’Àrea Metropolitana.

Aquesta biblioteca ha de ser una extensió del què són la resta de biblioteques del servei: espais de cohesió veïnal, de transferència de coneixement i de serveis culturals, que s’adaptin a les necessitats de la ciutadania a mesura que aquestes es transformin.

Què fa que aquesta biblioteca sigui diferent de la resta?
Innovació en la gestió del projecte. De sempre les biblioteques han estat un exemple de col•laboració entre institucions (Ajuntaments i Diputació), que en aquest cas s’amplia a altres agents per explorar noves vies de treball i d’interessos compartits. Amb la UAB i el Centre de Visió per Computador, que serà qui executi aquest laboratori viu i treballarà conjuntament amb el servei de Biblioteques. També actuarà d’interlocutor entre totes les parts. Cal fer una menció a l’Associació de Veïns del barri de Volpelleres, promotors d’aquesta conjunció, i sempre presents en la presa de decisions.
Incorporació d’un livinglab tecnològic, en col•laboració amb la UAB i el CVC. Un entorn d’experimentació a la vida real, per viure la tecnologia com a eina facilitadora de noves formes d’interacció amb la cultura, els llibres i continguts disponibles a la biblioteca. Els usuaris podran participar voluntàriament en aquests experiments, a través de les seves experiències es recolliran dades que facilitaran la investigació posterior. Es recolliran comentaris sobre les versions actuals dels prototips i els esdeveniments que permetin al CVC redireccionar els esforços d’innovació.

Serà un laboratori d’activitats dinàmic, en constant canvi, per millorar les
solucions que s’estaran testejant pels usuaris d’un entorn real, la biblioteca. Hi haurà esdeveniments educatius, on s’explicaran tecnologies i es presentaran
productes innovadors, i esdeveniments de pluja d’idees, on els problemes identificats es
discutiran i es convidarà els visitants a participar en la conformació de noves solucions per a problemes reals. Està previst que aquest livinglab estigui obert a empreses que vulguin provar els seus productes, i finançar d’aquesta manera, el livinglab.

compo

Imatges de la roda de premsa del matí (30_06_14)