El CVC ha desenvolupat el Pianola Rotllo Digitalitzar, un sistema innovador i únic que permet la digitalització dels rotlles pianola.

December 2, 2015 at 4:01 pm by
  • El sistema ha estat desenvolupat en col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona i el centre de Robert Gerhard en el marc d’un projecte liderat pel departament de musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Pianola Roll Digitizer és el primer digitalitzador de rotlles de pianola creat a la Península Ibèrica i el primer del món que és fruit d’una col·laboració entre institucions. De fet, el Museu de la Música de Barcelona ha estat la primera institució del món en iniciar la digitalització dels gairebé 3.000 rotlles de pianola que conformen la seva col·lecció. Dispositius anteriors han estat creats a títol individual i només digitalitzen, de manera gairebé manual, la imatge del rotlle.

També és el primer sistema en què han treballat per primera vegada conjuntament enginyers i musicòlegs, el que confereix al digitalitzador un valor molt important, perquè permet no només tenir una imatge digital de cada rotlle, sinó també generar automàticament un arxiu MIDI de cada peça musical i que es pugui interpretar la informació musicològica que hi conté.

El digitalitzador creat per la UAB i el CVC és un avenç molt important perquè suposa que, per primera vegada, es pugui preservar aquest suport sonor de manera ràpida, massiva i permanent; abordar la digitalització de grans col·leccions (de museus, biblioteques i altres fons musicals, etc.) i començar a desvetllar un important patrimoni musical pràcticament desconegut fins ara.

“El rotlle de pianola és un suport sonor complex que va ser molt important durant les tres primeres dècades del segle XX. Cada fabricant usava sistemes diferents per produir els seus rotlles i per tant cal una recerca musicològica especialitzada en aquest sentit, àmbit en el què la UAB som líders”, assenyala Francesc Cortés, professor de Musicologia de la Universitat i director del Grup de Recerca MUSC.

 

Vídeo explicatiu sobre el funcionament del digitalitzador de pianoles (Crèdits: UAB-CVC-Museu de la Música- Centre Robert Gerhard)
http://www.uab.cat/uabdivulga/img/UAB-CVC-PIANOLES-SUBTITOLAT.mp4

Vídeo sense subtítols
(Crèdits: UAB-CVC-Museu de la Música-Centre Robert Gerhard)

http://we.tl/hwckA79KJr

 

Enllaços a la premsa:

http://bit.ly/1OCIKeR

http://shr.gs/g2pCybd

http://www.abc.es/espana/catalunya/abci-mompou-inedito-y-ritmo-foxtrot-201512021709_noticia.html

http://www.eldiario.es/_1b53780b

http://www.abc.es/espana/catalunya/abci-larrocha-angeles-mompou-y-blancafort-patrimonio-recuperado-201601241118_noticia.html

 

Members of the institutions involved in the project

Members of the institutions involved in the project