Drivvisor: biomètriques per a la seguretat viària

July 27, 2017 at 9:29 am by

Es constitueix la primera start-up del curs en Vehicle Autònom i oportunitats de negoci organitzat pel Parc de Recerca UAB, l’Escola d’Enginyeria i el Centre de Visió per Computador, i finançat per Catalunya Empren. L’empresa pretén donar eines de seguiment de l’estat del conductor i d’avaluació de l’estil i qualitat de la conducció amb tecnologia de visió per computador i anàlisi de sensors, de cara a millorar la seguretat viària dins del context de la mobilitat autònoma.
 
Smart Automotive Solutions S.L. naix amb l’objectiu de ficar els ulls a dins del cotxe. El seu producte, Drivvisor, és una tecnologia que permetrà avaluar la qualitat de la conducció i monitorar l’estat del conductor de cara a donar eines d’avís al mateix en situacions de risc, com ara fatiga, somnolència o distraccions. “És una idea de futur que pot començar a aplicar-se avui”, comenta Andrés Cencerrado, cofundador, i doctor en Computació d’Altes Prestacions. Afegeix: “En aquests moments, el 28% dels accidents mortals són causats per distraccions i un 8% per cansament. Donar eines per poder alertar als conductors d’aquests indicis i educar en un estil de conducció més segur i eficient pot ser clau per reduir la mortalitat a les carreteres”.
 
Fins ara, la limitació principal per poder dur a terme solucions com aquesta era el requeriment de la instal·lació d’un hardware amb un cost elevat. Drivvisor proposa una solució per abaratir i facilitar el procés, emprant com a dispositiu de monitoratge el mòbil. Com? Amb una app específica que pot dur a terme l’anàlisi postural i emocional que proposen. I és que aquestes solucions seran altament necessàries en el futur immediat. Tal com expliquen els seus fundadors, hi ha una previsió que els fabricants d’automòbil presenten en sèrie tecnologies de monitorització del conductor a partir del 2021.
 
Estem responent a una necessitat molt concreta del sector”, assegura  Andrés, “incidint en temes com la gestió de flotes professionals o seguretat en transports col·lectius,  siguin públics o privats”.
 
Els cofundadors de Drivvisor comparteixen una mateixa formació en enginyeria i experiència en el món de la intel·ligència artificial i l’automoció. La tecnologia i recerca que hi ha al darrere de Drivvisor és una de les més punteres en temes de visió per computador, amb una part substancial de reconeixement postural i d’emocions, que permetrà, a temps real, monitorar i analitzar l’estat de fatiga o cansament, distracció o concentració, del conductor. Per una altra banda, també es podran abordar temes com el de la seguretat. Amb un augment substancial de la conducció compartida, és imprescindible tenir eines per augmentar la confiança dels passatgers.
 
Estem parlant que a Espanya hi ha més de 200.000 camions, 85.000 autocars, 3,5 milions d’usuaris de BlaBlaCar i més d’un milió de mytaxi”, assevera Andrés. I continua: “Des de Drivvisor els hi podem oferir una tecnologia puntera i trencadora a un cost altament competitiu”.
 
En aquests moments, Drivvisor contempla dues línies de producte. La primera, una línia per a Smartphone. Una app on es recolliran i analitzaran les dades generades pels sensors dels dispositius amb la finalitat de donar alertes a temps real i generar un perfil del conductor. Per altra banda, una línia a mida, on donar solucions a mesura adaptables a necessitats de clients dins de les flotes professionals, mitjançant el disseny i implementació de solucions específiques en hardware de baix cost, permetent la integració en entorns i vehicles específics.
 
Drivvisor naix d’un projecte que es va gestar al curs  Vehicle Intel·ligent i oportunitats de negoci, organitzat pel PRUAB, l’Escola d’Enginyeria de la UAB i el Centre de visió per computador, amb professors i mentors de les tres institucions. El projecte, a més a més, va comptar amb la mentoratge de diferents professionals del sector, com ara el Dr. Sergio Escalera, investigador del Centre de Visió per computador i professor de ciències de la computació a la Universitat de Barcelona, Eulàlia Clos, amb una gran experiència en direcció i gestió d’empreses i fundadora d’E2C.
 
Per a més informació, es poden enviar consultes mitjançant el formulari de la seva pàgina web: www.drivvisor.com.
 
El Curs en Vehicle autònom i oportunitats de negoci va estar organitzat per el PRUAB, l’Escola D’Enginyeria i el CVC amb el finançament de Catalunya Empren.