Comunicat del Centre de Visió per Computador en relació a les informacions de les xifres de la Diada 2018

September 18, 2018 at 3:53 pm by

Bellaterra, 18 de setembre 2018. Des del Centre de Visió per Computador volem aclarir que les informacions que estan sortint avui dia 18/09/18 als mitjans sobre la ratificació del nombre de persones de la diada són informacions extrapolades i sense rigor científic. Des del CVC, en cap moment, hem volgut donar una xifra total atès que s’han rebut diverses imatges de diferents trams i moments que s’han de processar. Com s’ha insistit als mitjans, aquest procés requerirà unes setmanes, després de les quals es farà públic l’estudi pertinent.

Les dades que s’han divulgat des del CVC per il·lustrar el procediment són les següents: durant el dia 12 de setembre es va fer públics els resultats d’analitzar imatges individuals de dos trams. Una imatge del tram d’avinguda Diagonal amb Girona, de les 16:34 del dia 11 ens va donar l’estimació de 1.48 persones per metre quadrat. Per un altra banda, al tram 30, en una imatge presa a les 17:14 del dia 11 ens va donar l’estimació de 3.83 persones per metre quadrat. L’extrapolació d’aquesta segona dada al total de l’espai de manera rigorosa depèn d’altres variables i de tenir mostres analitzades en altres punts del recorregut.

Per tant, aquesta anàlisi de dues imatges, en dos trams diferents i a dues hores diferents no pot ser un identificador fiable de la resta de trams. Manca l’anàlisi de la resta de imatges que ens han anat arribant i que podran, un cop analitzat tots els trams en totes les franges horàries de les quals disposem, donar-nos una visió més aproximada. Cal reiterar que aquest algorisme no és un producte final, és el procés d’una recerca experimental i que l’objectiu de la recollida d’imatges de la campanya #XifresDiada era la d’entrenar l’algorisme per poder, en un futur, establir un protocol de comptatge de persones en grans aglomeracions.

Per tant, el CVC de la UAB no subscriu cap xifra total, i vol reiterar que qualsevol extrapolació a partir de mostres parcials i potencialment esbiaixades no segueix el rigor científic necessari. Tanmateix, seguim treballant perquè la innovació tecnològica resolgui problemes d’interès social i ens comprometem a fer públic l’estudi tan aviat com el tinguem disponible. Aprofitem l’avinentesa per agrair la col·laboració de la ciutadania en la campanya de recollida d’imatges.