Alliberant el Big Data del passat – Europa construeix una màquina del temps

Alliberant el Big Data del passat – Europa construeix una màquina del temps

La Comissió Europea ha triat Time Machine com una de les sis propostes seleccionades per a la preparació d'iniciatives de recerca a gran escala que es desenvoluparan estratègicament en la pròxima dècada. S’ha concedit 1 milió d’euros en finançament per preparar el full de ruta detallat d'aquesta iniciativa, que té com a objectiu extreure i utilitzar les dades massives del passat. Time Machine preveu dissenyar i implementar noves tecnologies avançades de digitalització i Intel·ligència Artificial (AI) per a obrir l’immens patrimoni cultural d'Europa, proporcionant un accés just i gratuït a la informació que donarà lloc a desenvolupaments científics i tecnològics futurs.  

Un dels sistemes més avançats d'Intel·ligència Artificial mai construïts 

Time Machine crearà tecnologies avançades d'Intel·ligència Artificial per donar sentit a gran quantitat d'informació obtinguda a partir de conjunts de dades històriques complexes. Això permetrà la transformació de dades fragmentades – amb continguts que van des de manuscrits medievals i objectes històrics fins a telèfons intel·ligents i imatges de satèl·lit – en coneixement utilitzable per a la indústria. En essència, serà una infraestructura de computació i digitalització a gran escala que crearà un mapa total de l’evolució social, cultural i geogràfica d’Europa. Tenint en compte l'escala i la complexitat sense precedents de les dades, l'Intel·ligència Artificial de Time Machine té, fins i tot, el potencial de crear un gran avantatge competitiu per a Europa en la carrera mundial de la IA. 

“És probable que Time Machine es converteixi en un dels sistemes més avançats d'intel·ligència artificials mai construïts, entrenada amb dades d'horitzons geogràfics i temporals molt amplis", explica Frederic Kaplan, catedràtic d'Humanitats digitals de l'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i coordinador del projecte Time Machine.

El Patrimoni Cultural com a un valuós bé econòmic

El patrimoni cultural és un dels nostres actius més preuats, i el programa d'investigació i innovació de deu anys de Time Machine s'esforçarà per demostrar que en lloc de ser un cost, la inversió en patrimoni cultural serà en realitat un important vector econòmic a través de les indústries.

Aquesta font constant de nous coneixements serà un motor econòmic, donant lloc a noves professions, serveis i productes en àmbits com l'educació, les indústries creatives, l'elaboració de polítiques, el turisme intel·ligent, les ciutats intel·ligents i el modelatge mediambiental. Un exemple són els serveis de comparació de configuracions territorials a través de l'espai i el temps, que esdevindran una eina essencial per desenvolupar polítiques modernes d'ús del sòl o de planificació urbana. D'aquesta manera, el sector turístic serà transformat per professionals amb la capacitat de crear i gestionar noves experiències en la intersecció del món digital i físic. Aquestes indústries tindran una plataforma pan-europea per a l'intercanvi de coneixement que afegirà una nova dimensió a les seves capacitats de planificació estratègica i innovació.

Una nova era per les Ciències Socials i les Humanitats 

Time Machine marcarà una nova era per a les Ciències Socials i les Humanitats, ja que oferirà accés obert al passat europeu mitjançant dades unificades i nous serveis d'IA. D'aquesta manera, es donaran  "superpoders" als investigadors revolucionant la capacitat de recerca de l'investigador individual i augmentant dràsticament l'escala general i l'abast de la recerca en Ciències Socials i Humanitats. El coneixement resultant permetrà al sector contribuïr eficaçment al desenvolupament de respostes estratègiques als grans reptes pan-europeus com el creixement sostenible, el benestar social, la migració i la integració dels migrants i la salvaguarda de la democràcia. 

Transformar l’Educació

L'educació és un factor crucial per al benestar social i econòmic a Europa i al món i Time Machine ajudarà a transformar-la creant una nova indústria dinàmica per a la producció de material educatiu digital basat en conjunts massius alineats. Els cursos, materials, simulacions i altres experiències en línia resultants promouran el compromís actiu amb el patrimoni cultural combinat i faran que l'aprenentatge continu sigui més accessible i inclusiu.

Una aliança única i una xarxa de ciutats

Time Machine promou una aliança única de les principals organitzacions acadèmiques i de recerca europees, institucions de patrimoni cultural i empreses privades plenament conscients de l'enorme potencial de la digitalització i els nous i prometedors camins de la ciència, tecnologia i innovació que es poden obrir a través del sistema d'informació que es desenvoluparà basant-se en el Big Data del passat.  A més de les 33 institucions centrals que seran finançades per la Comissió Europea, entre les quals figura el Centre de Visió per Computador, més de 200 organitzacions de 33 països participen en les iniciatives, entre elles set biblioteques nacionals (Àustria, Bèlgica, França, Israel, Holanda, Espanya, Suïssa), 19 arxius estatals (Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Alemanya, Hongria, Lituània, Malta, Noruega, Polònia, Romania, Eslovènia, Espanya, Eslovàquia, Suècia i Suïssa), museus famosos (Louvre, Rijkmuseum), 95 institucions acadèmiques i de recerca, 30 empreses europees i 18 organismes governamentals.

Time Machine és també una xarxa cada vegada més gran de ciutats. El projecte es basa en un model d'operació franquícia, agrupant acadèmics, organitzacions del patrimoni cultural, organismes governamentals i grans grups de voluntaris al voltant de projectes integrats específics centrats en les ciutats. La implicació d'aquest gran nombre de voluntaris, sovint ciutadans locals, en les iniciatives de Time Machine locals és un altre element clau per assegurar la sostenibilitat a llarg termini del projecte.

Actualment s’estan desenvolupant Time Machine locals a Barcelona, Venècia, Amsterdam, París, Jerusalem, Budapest, Regensburg, Nuremberg, Dresden, Anvers, Gant, Bruges, Nàpols, Utrecht o Limburg, entre altres. No obstant, en els propers 12 mesos, s'espera que Time Machine creixi com una gran comunitat de comunitats, compartint una plataforma estandarditzada, amb més eines d'apoderament. 

Les 33 institucions que rebran part del milió d’euros per desenvolupar Time Machine

 1. ECOLE POLYTECHNIQUE FEDERALE DE LAUSANNE
 2. TECHNISCHE UNIVERSITAET WIEN
 3. INTERNATIONAL CENTRE FOR ARCHIVAL RESEARCH
 4. KONINKLIJKE NEDERLANDSE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
 5. NAVER FRANCE
 6. UNIVERSITEIT UTRECHT
 7. FRIEDRICH-ALEXANDER-UNIVERSITAET ERLANGEN NUERNBERG
 8. ECOLE NATIONALE DES CHARTES
 9. ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITÀ DI BOLOGNA
 10. INSTITUT NATIONAL DE L'INFORMATION GEOGRAPHIQUE ET FORESTIERE
 11. UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM
 12. UNIWERSYTET WARSZAWSKI
 13. UNIVERSITE DU LUXEMBOURG
 14. BAR-ILAN UNIVERSITY
 15. UNIVERSITA CA' FOSCARI VENEZIA
 16. UNIVERSITEIT ANTWERPEN
 17. QIDENUS GROUP GMBH
 18. TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT
 19. CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE
 20. STICHTING NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BEELD EN GELUID
 21. FIZ KARLSRUHE- LEIBNIZ-INSTITUT FUR INFORMATIONS INFRASTRUKTUR GMBH
 22. FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V.
 23. UNIVERSITEIT GENT
 24. TECHNISCHE UNIVERSITAET DRESDEN
 25. TECHNISCHE UNIVERSITAT DORTMUND
 26. OESTERREICHISCHE NATIONALBIBLIOTHEK
 27. ICONEM
 28. INSTYTUT CHEMII BIOORGANICZNEJ POLSKIEJ AKADEMII NAUK
 29. PICTURAE BV
 30. CENTRE DE VISIÓ PER COMPUTADOR
 31. EUROPEANA FOUNDATION
 32. INDRA
 33. UBISOFT

Antecedents

A principis de 2016, la Comissió Europea va celebrar una consulta pública de la comunitat investigadora per recollir idees sobre els reptes de la ciència i la tecnologia que es podien abordar a través de futures FET flagships. A finals de 2016, el Comissionat Oettinger va acollir una taula rodona amb representants d'alt nivell dels Estats Membres, la indústria i l'acadèmia. Van acordar tres grans àrees en les que els grans reptes de la ciència i la tecnologia podrien ser abordats mitjançant FET flagships: "les TIC i la societat connectada", "la salut i les ciències de la vida" i "energia, medi ambient i canvi climàtic". Com a resultat d'això, l’octubre de 2017 es va publicar una convocatòria d'accions preparatòries per a futures iniciatives de recerca, en el marc del programa de treball FET 2018 d’Horitzó 2020. A partir de les 33 propostes presentades, sis van ser seleccionades per experts independents d'alt nivell després d'una avaluació en dues etapes.

Antecedents a Catalunya: Les xarxes socials històriques

El Centre de Visió per Computador (CVC), conjuntament amb el Centre d’Estudis Demogràfics (CED), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Arxius Comarcals) han dut a terme, des de fa anys, diversos projectes de recuperació de la memòria històrica a partir de documents de població, com ara padrons històrics (projecte Xarxes) o llibres d’esposalles (projecte Cinc Segles de Matrimonis). L’extracció d’informació nominativa d’aquests documents, amb tècniques de Visió per Computador, i la inferència de relacions entre les dades, permet construir una “xarxa social històrica” com a model de representació del coneixement històric.

L’explotació de les dades d’aquesta xarxa social, amb tècniques d’Intel·ligència Artificial, permet generar nous formats i experiències d’interpretació de la història. Es tracta de la democratització de la història a partir de l’agregat de les comunitats del passat però, a la vegada, també connecta les comunitats del present a les del passat, construint narratives al llarg del temps. La metàfora de xarxa social com a representació del Big Data del passat permet reconstruir arbres genealògics, descriure trajectòries vitals de persones o col·lectius, estudiar fenòmens migratoris, socio-econòmics, etc. La participació ciutadana és fonamental en la reconstrucció de la història, no només per ajudar a validar el buidat automàtic dels arxius, sinó per aportar coneixement dipositat en arxius naturals (història oral) o materials de col·leccions personals (fotografies o documents privats).

Catalunya Time Machine

El projecte Time Machine es vertebra a partir de subprojectes locals que personalitzen la visió a les identitats de les diferents regions europees. A Catalunya, s’ha començat a articular la comunitat Time Machine, sota un concepte d’innovació 2.0, agrupant els agents que conflueixen en els models de quàdruple hèlix (recerca, empresa, administració i societat).