Arrenca la segona edició del projecte 3Ts – Tasta i Testeja Tecnologia – a l’institut Bitàcola de Barberà del Vallès

Arrenca la segona edició del projecte 3Ts – Tasta i Testeja Tecnologia – a l’institut Bitàcola de Barberà del Vallès

Un any després que el confinament dificultés el transcurs del projecte 3Ts – Tasta i Testeja Tecnologia – a les aules, tornem amb una segona edició amb més ganes que mai. Enguany, els participants són els alumnes de quart de la ESO de l’Institut Bitàcola de Barberà del Vallès, que ja han començat a experimentar i descobrir la Intel·ligència Artificial de primera mà.

El projecte 3Ts – Tasta i Testeja Tecnologia - és un projecte que inicialment va ser impulsat des de les àrees de promoció dels Ajuntaments de Sant Quirze del Vallès, Barberà del Vallès i Sabadell, amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador (CVC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El seu objectiu és donar a conèixer la recerca i l’educació universitària en l’àmbit de l’enginyeria i les ciències de la computació per apropar-la als alumnes de secundària de l’àrea del Vallès.

El projecte, busca fomentar les vocacions STEM des de l’àmbit de la secundària, amb especial èmfasi en les noies, per tal d’impulsar la seva participació en l’àmbit tecnològic. A més, busca donar resposta a la creixent demanda laboral en el sector TIC i poder nodrir les empreses innovadores de l’àrea del Vallès que aposten per les noves tecnologies, essent el projecte una eina perfecta per donar visibilitat a aquestes entitats empresarials.

La primera edició del projecte 3Ts es va dur a terme al 2020 i hi varen participar un total de 80 alumnes de 4t de la ESO de tres instituts: l’Institut Pau Vila de Sabadell, l’Institut Bitàcola de Barberà del Vallès i l’Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès. No obstant això, la sobtada irrupció de la pandèmia de la COVID-19 i les mesures de seguretat i confinament que es van haver de prendre van paralitzar el transcurs natural del projecte i van dificultar la seva realització tal com estava prevista.

Aquest any, però, des del CVC hem reinventat el projecte i ens hem adaptat a la situació actual per tal de seguir apropant la Intel·ligència Artificial als estudiants de secundària. Així doncs, tot i que en aquesta nova edició només hi han pogut participar els alumnes de l’Institut Bitàcola, el projecte no ha deixat d’apropar la Intel·ligència Artificial a les aules d’una forma lúdica i didàctica. Tal com explica la Dra. Aura Hernández, investigadora del CVC i investigadora principal del projecte: “El projecte 3Ts busca que els estudiants testegin i experimentin la tecnologia de primera mà, des d’un punt de vista lúdic i desenfadat. A l’hora, els apropa al món de la recerca i a la universitat, perquè coneguin totes les opcions de futur que tenen si els interessa la tecnologia”.

D’aquesta manera, durant el curs, els alumnes participants treballen a les aules continguts relacionats amb el currículum de secundària: programació, robòtica, matemàtiques i estadística, així com una introducció a la Intel·ligència Artificial. Aquests continguts acadèmics han estat prèviament definits i treballats pels docents dels instituts participants, juntament amb personal investigador del CVC i professorat de la UAB. Tot això, ho experimenten mitjançant l’ús de cotxes de muntatge propi (jetson bots), en els quals els alumnes han d’aplicar els coneixements adquirits per tal de superar diferents reptes, com per exemple, evitar que el cotxe col·lisioni amb diferents obstacles o que el cotxe segueixi a un altre.

D’aquesta manera, el 17 de març, la Dra. Gemma Sánchez, investigadora del CVC, va fer una primera visita als alumnes participants per conèixer què havien aprés fins ara i respondre els seus dubtes. Després, els va fer una explicació sobre què són les xarxes neuronals artificials i el seu funcionament: “L’experiència ha estat molt positiva. Els estudiants havien fet dues sessions prèvies amb el seu professor per familiaritzar-ser amb els jetson bots i els havien entrenat perquè els robots seguissin unes línies. Els va sorprendre molt que el robot es mogués sol i aprengués. Estaven molt interessats en entrenar-lo i validar que tot funcionés i es feien moltes preguntes”, explica la Dra. Gemma Sánchez.

El projecte 3Ts està alineat amb tres dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU: educació de qualitat (objectiu 4), treball digne i creixement econòmic (objectiu 8) i indústria, innovació i infraestructures (objectiu 9).