El discurs racista a Twitter durant la pandèmia s’invisibilitza i es camufla d’informació objectiva

Els nostres investigadors Jordi Gonzalez Sabaté i Diego Velazquez han col·laborat amb Fundació Autònoma Solidària (FAS) i NOVACT a l'estudi “Racisme Digital i Covid-19. Discursos racistes i antiracistes a Twitter durant la pandèmia” amb el suport de Cooperació Catalana Generalitat de Catalunya. 

Gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), el CVC-UAB, la FAS i NOVACT han realitzat un estudi sobre racisme i antiracisme a les xarxes socials. La recerca posa el focus en el cas dels temporers agrícoles i s’orienta a identificar i analitzar els missatges de contingut racista i la seva relació argumental amb la pandèmia durant l’estat d’alarma del 2020.  Jordi Gonzalez Sabaté i Diego Velazquez han ajudat des de la Visió Per Computador a establir la base científica per conèixer millor l'ecosistema dels missatges discriminatoris i racistes a Twitter. L'objectiu és articular respostes antirracistes més eficients des de tots els àmbits i agents socials.  

Jordi Gonzalez Sabaté i Diego Velazquez han ajudat des de la Visió Per Computador a establir la base científica per conèixer millor l'ecosistema dels missatges discriminatoris i racistes a Twitter. L'objectiu és articular respostes antirracistes més eficients des de tots els àmbits i agents socials.  

Es van analitzar 1.063 piulades associades a covid19 i als temporers i temporeres en català i castellà. Els resultats mostren que el 8% dels missatges son explícitament racistes i d’assenyalament contra treballadors migrants del sector agrícola, acusats de la propagació de la COVID-19. 

Un 35,9% dels tuits es classifiquen com a neutres i l’estudi aprofundeix en la perillositat d’aquests tipus de missatges que, malgrat estar camuflats com a fets objectius, reforcen marcs de pensament racista en associar i reafirmar pandèmia i migració. 

A més, l'informe mostra com un terç dels missatges analitzats són de justícia social i ofereix recomanacions pràctiques sobre què fer perquè l'espai cívic virtual es transformi en un lloc de defensa dels drets humans. Tot i així, s'ha vist que el discurs racista a Twitter durant la pandèmia s'invisibilitza i es camufla d'informació objectiva.  

Especialment des del confinament, les narratives de la discriminació l’odi han trobat en l’entorn digital de les xarxes socials un mitjà ideal per propagar-se. L’informe sorgeix de la necessitat d’entendre, monitorar i revertir les noves formes que pren el racisme digital i posa en relació el potencial de la universitat pública, dels centres de recerca tecnològica i de les organitzacions de la societat civil per a la defensa de drets i l’antiracisme. 

Descàrrega l'informe complet:  

CAT https://www.uab.cat/doc/informeracismedigitalicovid19 

CAST https://novact.org/wp-content/uploads/2022/02/Racisme-Digital-i-Covid19_Persones-Temporeres_FAS_ESP.pdf 

En què consisteix la campanya Trenquem la Lògica Racista? 

En el marc d’aquest projecte, el Programa d’Acollida de la FAS ha dut a terme en els darrers mesos la campanya “Trenquem la lògica racista” que vol fer visibles les narratives racistes que trobem en els mitjans de comunicació (especialment els que es camuflen com a neutres) i donar eines per a la reflexió i l’acció. Una de les accions de la campanya ha estat l’obertura de la Bústia Antiracista, en la que qualsevol persona pot enviar mostres de racisme digital. El grup de voluntariat del Programa l’analitza, el desmenteix i publica narratives alternatives.