El simulador CARLA, guardonat amb el Premi Nacional de Recerca 2021

CARLA, el simulador per a la conducció autònoma desenvolupat pel CVC i Intel Intelligent Systems Lab, guardonat amb Premi Nacional de Recerca 2021 al Partenariat Publicoprivat

  • El Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab han estat guardonats amb el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament conjunt del simulador de codi obert sense ànim de lucre CARLA, per entrenar i validar sistemes de conducció autònoma.
  • El premi, atorgat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), reconeix iniciatives de foment de la cooperació entre el sector públic i el privat en activitats de recerca i innovació.

El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han concedit el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Partenariat Publicoprivat a la col·laboració entre Intel Intelligent System Lab i el Centre de Visió per Computador (CVC) en el desenvolupament del simulador per la recerca en mobilitat autònoma CARLA.

CARLA és un simulador de codi obert sense ànim de lucre dissenyat per al desenvolupament, l’entrenament i la validació de sistemes de conducció autònoma. El seu objectiu és garantir la seguretat dels vehicles autònoms del futur en tota mena de situacions, així com democratitzar la recerca en conducció autònoma, essent una potent i útil eina per a investigadors i empreses d’arreu del món en aquest camp. CARLA es va començar a desenvolupar l’any 2016 des de zero al CVC, amb el finançament i col·laboració d’INTEL Intelligent Systems Lab. Actualment, amb un model de laboratori conjunt d’innovació, la iniciativa està liderada pel Dr. German Ros, director de l'Autonomus Agents Lab a Intel i pel Dr. Antonio M. López, investigador del CVC/UAB i professor ICREA Acadèmia del Departament de Ciències de la Computació de la UAB.

CARLA va sorgir per donar resposta a l’enorme dificultat d’anotar manualment la informació visual per a recopilar dades per desenvolupar sistemes de mobilitat autònoma i per fer proves de conducció autònoma en llaç tancat. CARLA proporciona un conjunt de recursos digitals oberts (dissenys urbans, edificis, vehicles, etc.) i la plataforma de simulació admet multitud d’escenaris de conducció, diverses condicions lumíniques i meteorològiques, control complet de tots els actors estàtics i dinàmics, generació de mapes i molt més. D’aquesta manera, l’entorn virtual permet forçar tota mena situacions perquè el cotxe autònom aprengui a com ha de reaccionar davant d’elles. L’ús d’un simulador realista com CARLA per a l’entrenament dels cotxes autònoms permet reduir les limitacions físiques i els riscos que comporta entrenar-los en el món real (en una ciutat), així com una rebaixa substancial en recursos, temps i cost.   

CARLA s’ha desenvolupat des dels seus inicis amb la idea d’esdevenir una eina d’accés lliure i en obert per a l’ús de grans empreses, empreses emergents, centres de recerca, universitats i particulars arreu del món, tenint com un dels seus principals objectius la democratització de la recerca i desenvolupament en conducció autònoma. D’aquesta manera, CARLA s’ha consolidat com a eina de referència en el camp de la conducció autònoma, amb més d’un milió de descàrregues durant el 2021 i amb més de 2.000 bifurcacions (forks) a Github, cosa que significa que almenys 2.000 equips o particulars han fet una còpia de CARLA i estan treballant intensament en el desenvolupament del simulador per a la seva pròpia investigació o desenvolupament.

Tot i que Intel és el principal i inicial sponsor de CARLA, amb el pas dels anys, la recerca en aquest camp ha rebut el suport econòmic d’altres empreses com Toyota Research Institute, KPIT, General Motors Research and Development, i Futurewei. Gràcies a aquest finançament, el projecte s’ha pogut desenvolupar, mantenir i créixer amb el pas dels anys. L’equip de CARLA, format per investigadors, enginyers i artistes, compta de manera continuada amb un total d’entre 10 i 15 professionals que treballen constantment per continuar desenvolupant, ampliant i millorant el simulador.

Així doncs, el guardó reconeix l’esforç col·laboratiu entre el CVC i Intel durant aquests anys per avançar cap als nous sistemes de conducció autònoma i contribuir, d’aquesta manera, cap a una xarxa de transport intel·ligent eficient i segura. Per l’equip CARLA és un honor rebre aquest premi. Ens dona una injecció de moral perquè condecora explícitament el gran esforç que suposa empènyer l’estat de l’art del nostre camp de recerca i reconeix el benefici que suposa per a altres equips i persones que, sense CARLA, els hi seria molt difícil fer part de la seva investigació”, afirma el Dr. Antonio M. López, investigador principal del projecte al CVC.

Els Premis Nacionals de Recerca 2021

Els Premis Nacionals de Recerca (PNR) són la màxima distinció que s'atorga a l'àmbit de la investigació a Catalunya per fomentar el reconeixement social de la ciència i l'activitat investigadora. En aquesta 32a edició, el Premi Nacional de Recerca, s’ha concedit a Maciej Lewenstein, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per les seves aportacions teòriques en física atòmica i òptica quàntica.

A més, a banda del guardó al CVC i a Intel en la categoria Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament del simulador CARLA, els PNR també han premiat, en la categoria de Talent Jove, a Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), a la Fundació Banc Sabadell (FBS) en la categoria de Mecenatge científic, al BSC-CNS en la categoria de Comunicació Científica per la iniciativa “Som Investigadores” i a l’IRB Barcelona i a ICREA en la categoria de Creació d’una Empresa de Base Científica amb la spin-off Ona Therapeutics.

L'acte de lliurament del guardons serà el 7 de juny de 2022 a les 18 h, al Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona.