El CVC presenta amb èxit la prova pilot del projecte de mobilitat autònoma al medi rural

El CVC presenta amb èxit la prova pilot del projecte de mobilitat autònoma al medi rural

  • El projecte ha desenvolupat un prototip de vehicle autònom per entorns rurals amb l’objectiu final de garantir una alternativa al transport públic sostenible en àrees aïllades o amb poca població.
  • El projecte, liderat pel CVC, ha estat impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i2CAT, Seat i Volkswagen.

El CVC, juntament amb la Generalitat de Catalunya, ha presentat una prova pilot del projecte "Mobilitat autònoma al medi rural", desenvolupat en el marc dels projectes de Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de la Generalitat de Catalunya que, concretament, fa front al repte de desenvolupar un prototip de cotxe autònom, capaç de conduir en entorns rurals. L'objectiu final d'aquest repte és explorar alternatives per millorar la mobilitat a les zones aïllades o amb poca població i constituir una alternativa sostenible a les zones naturals protegides.

El projecte, que s’ha dut a terme durant dos anys, ha tingut com entorn de proves un camí rural del Parc Natural de l’Alt Pirineu, concretament la carretera C-147 en els 800 m finals del tram que va del poble d’Alòs d’Isil al Refugi del Fornet.

D’aquesta manera, l’equip ha hagut de fer front als reptes i particularitats que presenta aquest escenari: absència de connectivitat, un entorn i una climatologia canviant, presència d’animals, la manca de senyals viàries i canvis en l’estat del ferm. Davant d’aquests reptes, l’equip ha explorat solucions de conducció autònoma a partir de visió i mètodes que permeten generar punts de pas amb infraestructura.

A la presentació de la prova pilot hi han participat més de 40 persones, entre representants de la Generalitat de Catalunya, autoritats locals i representants de les institucions i empreses participants: el CVC, la UAB, i2CAT i Seat. A més, la prova pilot ha comptat amb la presència del Conseller de Territori, el Sr. Juli Fernández, que ha ressaltat el valor afegit del projecte com una "proposta de solució a la mobilitat pionera i única a escala europea”.

Per la seva banda, el Dr. Antonio M. López, investigador principal del projecte i investigador ICREA a la UAB i al CVC, ha explicat les característiques tècniques del prototip i ha agraït els esforços a tot l'equip, col·laboradors i a totes les persones que han estat involucrades en el projecte durant aquests dos anys.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del Director del CVC, el Dr. Josep Lladós, i la Vicerectora de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Sra. Assumpció Malgosa. Després dels parlaments, els assistents han pogut pujar al cotxe i fer el trajecte del recorregut de proves de forma autònoma.

Aquest projecte, liderat pel CVC, ha estat impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya, a través del Programa de Recerca i Innovació en Tecnologies Digitals Avançades. Hi col·laboren la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació I2CAT, SEAT i Volkswagen.