AI4ALL Demoday 2022

AI4ALL Demoday 2022

  • La 4a edició del programa AI4ALL, impulsada pel Parc de Recerca UAB, el CVC, l'Escola d'Enginyeria de la UAB i l'IIIA-CSIC, ha arribat a la final amb la celebració d’un concurs dels projectes que s’han desenvolupat.
  • Els projectes guanyadors d'aquesta 4a edició han estat CowTalk amb el premi al millor projecte i AI-QUA amb el premi a la millor idea innovadora.

La quarta edició del programa Intel·ligència artificial aplicada a la indústria (AI4ALL) ha arribat a la seva fi aquest 22 de desembre de 2022, després de 4 messos de fromació teòrica i pràctica al voltant dels reptes i oportunitats de negoci de la Intel·ligència Artificial. A l’acte final del programa, els participants han presentat els seus projectes davant d’un jurat format per Lissette Lemus, gestora de Transferència de Tecnologia a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC; Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador, i Esther Parra, investigadora del Research Centre of Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la UPC, que han valorat els projectes i n’han escollit el millor i la millor idea innovadora.

El projecte guanyador ha sigut CowTalk, que proposa el desenvolupament d’un sensor acústic per detectar vocalitzacions de vaques lleteres i així poder monitoritzar el benestar dels animals. L’objectiu és poder identificar problemes en el benestar de vedells i vaques a través de la tecnologia i facilitar, així, la feina als ramaders. La solució es basa en col·locar sensors acústics als corrals, i a través de l’anàlisi del so, identificar malalties respiratòries en vedells, detectar el moment del part de les vaques o dolor durant la munyida. Darrere el projecte hi ha Heng-Lun Ko, Pol Llonch, Eva Mainau, Raúl David Guevara i Cristian Larrondo, de l’spin-off de la UAB AWEC. La tecnologia que proposen permetrà una detecció primerenca dels problemes que es notificaran a través d'una aplicació mòbil, facilitant una intervenció precoç i minimitzant l'afectació del benestar i millorant la producció.

AI-QUA ha estat escollida com la millor idea innovadora. Aquest projecte planteja l'ús de dades de teledetecció (satèl·lits) per detectar, modelar, i predir contaminants en l’aigua de mar. La idea, creada per Ramon Prat, Sebastià Mijares, Miquel Royo i Bartomeu Alorda, es basa en la creació d’un sistema automàtic que doni una estimació de la presència de patògens en platges diàriament, i que també permeti fer un seguiment de floracions algals al mar i la costa per a la indústria de la pesca. Amb aquest sistema, a més, es podrà fer prediccions a curt termini d’aquests fenòmens que poden informar decisions i productes del sector pesquer i turístic.

A més d’aquests dos projectes, durant la 4a edició de l’AI4ALL també s’han desenvolupat: LactAI, un sistema de control integral per als processos d’elaboració de formatge usant eines d’IA; Healthtek, una plataforma d’anàlisi avançada de dades biomètriques de pacients per optimitzar la diagnosi de psicòlegs per al sector de la salut mental, i AI-Read4U, que proposa el desenvolupament d’una eina per resumir els termes i les condicions de totes les aplicacions i pàgines web per saber quina informació s’accepta.

Sobre el programa AI4ALL

El programa Intel·ligència artificial aplicada a la indústria (AI4ALL) és una formació especialitzada que pretén impulsar la generació de tecnologia i projectes emprenedors en Intel·ligència Artificial.

L’AI4ALL dona a conèixer quines són les tecnologies en intel·ligència artificial que poden donar resposta a reptes plantejats per la societat, explica com aquestes solucions impacten en l’entorn, mostra la factibilitat de l’aplicació d’aquestes tecnologies des del punt de vista de maduresa tecnològica i planteja possibles models de negoci per a l’explotació de les mateixes. 

Aquesta iniciativa està impulsada pel Parc de Recerca UAB, l’Escola d’Enginyeria de la UAB, el Centre de Visió per Computador i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC. El programa està subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus i el patrocini del programa The Collider de la Mobile World Capital.