Es posa en marxa la segona edició d’ExperimentAI, el projecte de ciència ciutadana per experimentar la IA a les biblioteques públiques

Es posa en marxa la segona edició d’ExperimentAI, el projecte de ciència ciutadana per experimentar la IA a les biblioteques públiques

  • La segona edició d’ExperimentAI està formada per 8 sessions divulgatives que es duran a terme entre maig i setembre de 2023 per aprendre sobre intel·ligència artificial (IA) a diferents biblioteques públiques
  • Els principals objectius d’ExperimentAI són apropar la IA i la visió per computador a la societat, desenvolupar l’esperit crític de la ciutadania i promoure la participació ciutadana, fomentar les vocacions tecnològiques, posar èmfasi a la qualitat de la recerca nacional i mostrar models femenins en el camp de la IA.
  • El projecte està impulsat pel Centre de Visió per Computador (CVC), cofinançat per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i compta amb la col·laboració del Consorci de Biblioteques de Barcelona i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

El Centre de Visió per Computador (CVC), en col·laboració amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, posa en marxa la segona edició del projecte ExperimentAI, una iniciativa de divulgació científica per apropar la intel·ligència artificial (IA) i la visió per computador a un públic general i no especialitzat. ExperimentAI porta la tecnologia i la innovació, sorgida de la recerca més puntera realitzada al CVC i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a un entorn com són les biblioteques públiques, potents espais de trobada on explorar juntament amb la ciutadania els camins de transformació social mitjançant l’intercanvi de coneixement.

El projecte, cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, a través de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), està format per un total de 8 sessions que es duran a terme entre maig i setembre de 2023 per mostrar a la ciutadania l’estat de l’art de les noves tecnologies d’una forma didàctica, interactiva i participativa. D’aquesta manera, a partir de tallers, debats, demostracions tecnològiques, experiències museístiques i jocs interactius, la ciutadania podrà explorar i experimentar de primera mà innovadors projectes d’intel·ligència artificial i reflexionar sobre el seu impacte a la societat del futur.

Les diferents sessions estan pensades per ser molt participatives i fomentar el diàleg entre els investigadors i investigadores i la ciutadania sobre les oportunitats i els límits de la tecnologia presentada així com reflexionar sobre les principals qüestions ètiques que giren al seu voltant.

La primera edició del projecte, es va dur a terme entre els anys 2018 i 2019, essent una prova pilot que es va dur a terme al Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres, a Sant Cugat del Vallès. Aquesta primera edició d’ExperimentAI va explorar els models de participació ciutadana, espai públic, treball col·laboratiu, entorns d’aprenentatge i desenvolupament personal, entre d’altres. En aquesta segona edició d’ExperimentAI, es busca continuar avançant en aquesta línia però ampliant horitzons i escalant el projecte a diferents biblioteques del Consorci de Biblioteques de Barcelona i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. A més, aquesta segona edició també busca aprofundir en tres noves dimensions: la cocreació de les sessions amb el personal de les biblioteques i els seus usuaris, l’adaptació a la demografia i a les línies de treball de cada biblioteca i l’enllaç explícit amb la dimensió ètica de la tecnologia. A més, a partir del diàleg construït amb la ciutadania durant les diferents sessions, es generaran un conjunt d’informes en obert, que recopilaran les principals conclusions sobre la percepció social de les tecnologies i el seu futur, així com les oportunitats i incerteses detectades.

8 sessions per experimentar diferents aplicacions de la intel·ligència artificial

Les 8 sessions de la segona edició d’ExperimentAI s’emmarquen en quatre eixos temàtics diferents, que coincideixen amb els principals àmbits d’aplicació i impacte de la IA: (1) mobilitat i ciutats intel·ligents, (2) salut connectada i personalitzada, (3) cultura, comunicació i educació i (4) indústria sostenible i medi ambient. A més, 7 d’elles s’engloben també en l’eix transversal “Dones fent IA”, sessions que estan coordinades per dones investigadores o que parteixin d’una recerca liderada per una dona, amb l’objectiu de donar visibilitat als referents femenins en aquest camp tecnològic.  

Les sessions que es duran a terme són les següents:

Totes les sessions estan dirigides al públic general i no especialitzar, que tingui ganes d’aprendre sobre intel·ligència artificial i experimentar de primera mà amb aquestes noves tecnologies.

Per a més informació sobre el projecte i inscripcions a les sessions, podeu visitar la pàgina web oficial d’ExperimentAI: https://www.cvc.uab.es/experimentai/

Fulletó del projecte: