Un viatge a la Barcelona modernista a través d’una experiència immersiva de realitat virtual del mític cafè ‘Els 4 Gats’

Un viatge a la Barcelona modernista a través d’una experiència immersiva de realitat virtual del mític cafè ‘Els 4 Gats’

El pilot, emmarcat dins del projecte ViVIM, consisteix en un viatge en el temps a la Barcelona de l’època modernista, on dos usuaris comparteixen l’experiència d’explorar els racons del local mitjançant ulleres de realitat virtual

Investigadors del CVC han participat en el desenvolupament d'una experiència documental immersiva que, a través d'unes ulleres de realitat virtual, ofereix la possibilitat d’endinsar-se en la Barcelona d’inicis del segle XX des del mític restaurant “Els 4 Gats”, un dels nuclis més importants del moviment modernista a la capital catalana.

L’experiència comença amb un vídeo 360 on el personatge de Pere Romeu,  propietari original de la taberna, fa una introducció. A continuació, l’usuari es transporta al restaurant, recreat en CGI (Computer-generated imagery) amb una combinació de tècniques de fotogrametria i modelat, que construeix un espai de realitat virtual interactiu compartit per dos usuaris en temps real. Els dos usuaris poden teleportar-se dintre d’aquest espai per interactuar amb diferents punts d’interès que tenen elements interactius de l’època modernista, així com compartir la seva experiència amb l’altre usuari dins la plataforma, fent ús de la tecnologia d’holo-conferència (Holomit) desenvolupada per i2Cat. En l’experiència també s’han aplicat eines com la generació de vídeo estereoscòpic 360 a partir d'una gravació monoscòpica (Depth360), desenvolupat per Eurecat i la rotoscòpia segmentada de personatges (DensePose), desenvolupat pel CVC.

El pilot s'ha presentat aquest dilluns 12 de juny al matí al mateix restaurant "Els 4 gats", on diferents usuaris han pogut provar l'experiència i transportar-se a l'històric cafè de l'època modernista.

El projecte ViVIM

L'experiència immersiva de "Els 4 gats" es tracta del tercer pilot del projecte ViVIM (Visió per Computador per Vídeo Immersiu Multiplataforma). ViVIM és una iniciativa d’àmbit català finançada per ACCIÓ,  l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, dins del pla d'actuacions de la Comunitat Ris3CAT Media impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i el seu consorci està format per i2Cat, que coordina el projecte, VISYON (GRUP MEDIAPRO), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Eurecat i el CVC.

El projecte es va iniciar al 2019 i ha tingut com a objectiu adaptar el llenguatge cinematogràfic i la producció de vídeo a les noves possibilitats i tecnologies immersives. Així mateix, el projecte tracta de possibilitar experiències interactives i socials entre usuaris remots a dintre d'entorns virtuals. Es vol potenciar l'impacte del projecte perquè tingui una incidència en l'ecosistema dels creadors, distribuïdors i consumidors de contingut.

Dins del marc de projecte ViVIM s'han dut a terme diversos pilots en els quals els diferents partners del consorci han desenvolupat eines de producció per a pantalles immersives, suport per a càmeres omnidireccionals i l’accés al contingut de forma sincronitzada, tant emprant dispositius de realitat virtual (head mounted displays, HMDs), com tauletes i televisió convencional.