ExperimentAI finalitza amb 170 participants i 23 experts per experimentar i reflexionar sobre intel·ligència artificial a les biblioteques públiques

ExperimentAI finalitza amb 170 participants i 23 experts per experimentar i reflexionar sobre intel·ligència artificial a les biblioteques públiques

  • 170 persones han experimentat i reflexionat sobre la IA i la visió per computador a les biblioteques públiques durant la segona edició del projecte ExperimentAI.
  • ExperimentAI és un projecte per apropar la IA al públic general, impulsat pel CVC i cofinançat per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
  • Els resultats i conclusions del projecte, s'han publicat en un informe d'accés obert, que reflecteix les converses i reflexions de la ciutadania al llarg de les sessions del cicle.

ExperimentAI, el projecte de divulgació científica centrat aproximar la intel·ligència artificial (IA) i la visió per computador al públic general, ha finalitzat amb èxit la seva segona edició. Aquesta iniciativa, desenvolupada pel Centre de Visió per Computador (CVC), centre CERCA de la Universitat Autònoma de Barcelona i cofinançada per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), té com a principal objectiu apropar la IA a la societat, promoure la participació ciutadana i estimular la reflexió col·lectiva sobre les implicacions de la tecnologia i el seu impacte en un futur.

La segona edició d’ExperimentAI, celebrada de maig a setembre de 2023, ha comptat amb un conjunt de vuit sessions, que s’han dut a terme en vuit biblioteques del Consorci de Biblioteques Públiques de Barcelona i  de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Amb aquestes sessions, ExperimentAI ha aconseguit involucrar i connectar a 170 ciutadans i ciutadanes, 23 investigadors i investigadores i 8 biblioteques per aprofundir en la reflexió conjunta sobre l'impacte de la IA en la societat. Aquestes sessions han possibilitat als participants explorar i interactuar amb projectes innovadors d'IA, abordant les seves aplicacions en diversos àmbits, com la mobilitat autònoma, el patrimoni històric, la salut, el medi ambient, l'art i molts altres, alhora que s'han analitzat les seves principals oportunitats, reptes i desafiaments ètics.

Les converses i reflexions sostingudes amb la ciutadania al llarg de les sessions, així com l'avaluació d'impacte quantitatiu i qualitatiu, han generat conclusions valuoses que enriqueixen el debat al voltant de la IA de la societat. Aquests resultats i conclusions s’han publicat en un informe en obert, accessible a la web del projecte: https://www.cvc.uab.es/experimentai/resultats-i-conclusions/

ExperimentAI, ha permès fomentar un diàleg obert i natural entre la ciutadania i el món acadèmic, empoderant a la societat a comprendre i participar en les converses sobre la IA i les seves implicacions i permetent expressar els seus principals dubtes i incerteses al voltant d’aquesta tecnologia. El compromís del CVC és continuar fomentant aquest tipus d'iniciatives per contribuir a una millor comprensió de la IA i la visió per computador i promoure un diàleg continu entre els experts i la ciutadania en aquest camp en ràpida evolució.