Es presenta The BrAIn Roads, el documental divulgatiu sobre el projecte de mobilitat autònoma en àrees rurals

Es presenta The BrAIn Roads, el documental divulgatiu sobre el projecte de mobilitat autònoma en àrees rurals

El CVC va presentar The BrAIn Roads, una producció que exposa els resultats del projecte "Tecnologies Digitals Avançades sobre Conducció Autònoma al Medi Rural", finançat per la Generalitat de Catalunya i executat pel CVC, amb la col·laboració de SEAT, Volkswagen i la Fundació i2CAT, amb la intenció de donar una resposta econòmica i sostenible a la manca de transport públic que afecta les àrees rurals i més aïllades.

The BrAIn Roads, és una producció de Minifilms TV, que narra els èxits, contratemps i reptes que va haver de fer front l'equip investigador fins a aconseguir una solució innovadora i pionera de mobilitat autònoma mitjançant exclusivament visió per computador. Mitjançant una prospecció als entramats de la recerca en intel·ligència artificial, el documental transporta l'espectador des dels laboratoris del CVC fins a les proves de camp al parc natural de l'Alt Pirineu on l'equip científic es troba amb el desafiament d'haver d'entrenar la IA en una carretera de muntanya estreta, amb poca visibilitat, amb condicions meteorològiques adverses i sense cobertura mòbil.

La presentació es va dur a terme a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans i va estar conduït per Xantal Llavina, periodista i divulgadora TIC, en el qual van assistir més de 80 persones.

El director del CVC, Josep Lladós, va donar la benvinguda, presentant The BrAIn Roads com "un documental de generació de coneixement, de la recerca des de dins. Mostra com un grup de científics i científiques empenyen la frontera del coneixement i mostra els valors de la recerca —la cooperació, la perseverança i el talent— per aconseguir un repte, aprendre i fer que la societat avanci".

Després de la projecció del documental, es va dur a terme una taula rodona per a reflexionar sobre el futur de la mobilitat autònoma, als Pirineus i més enllà. La taula rodona va ser conduïda per Xantal Llavina i va comptar amb la participació d'Antonio M. López Peña, investigador principal del projecte al CVC i professor ICREA Acadèmia a la UAB; Pilar Conesa, fundadora i presidenta i d'Anteverti i comissària de l'Smart City Expo World Congress; Oriol Mas, coordinador tècnic d'ADAS Parking & Innovation a SEAT/CUPRA; Guillem Esteban, president de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alós, i Pilar Dellunde, coordinadora del grau en Filosofia de la UAB.

Antonio López va destacar que el principal repte del projecte va ser "aconseguir que el cotxe pogués conduir autònomament només amb càmeres, sense utilitzar altres sensors, per aconseguir un sistema econòmic i fàcil de mantenir", afirmant que es tracta d'una solució pionera a escala mundial. A més, va matisar que aconseguir que aquesta solució s'apliqui i arribi a altres zones "és possible, però no serà fàcil" i que el projecte s'ha aconseguit gràcies a una col·laboració positiva i ben planificada a tres bandes entre la indústria, la universitat i el territori."

Pilar Conesa va congratular el projecte i l'equip desenvolupador, catalogant-lo com "un salt radical que obre nous camins a l'entorn rural". A més, va destacar el projecte com un cas d'ús clar de tecnologia i innovació al servei de la societat amb el fi de millorar la qualitat de vida de les persones.

Oriol Mas per la seva part, va ressaltar els beneficis de les col·laboracions publicoprivades, com és aquest cas, en projectes d'innovació i va afirmar que "per a la indústria seria un somni que això funcionés en totes les situacions possibles i amb només una càmera".

Pilar Dellunde va posar èmfasi en la importància de debatre les incerteses que acompanyen el desenvolupament tecnològic mentre avancem cap a una major autonomia i va remarcar que "cal un discurs ètic més situat, sense vincular sempre la intel·ligència artificial amb discursos apocalíptics. El documental contribueix a donar una visió realista d'aquesta tecnologia".

Guillem Esteban, va reflexionar sobre la importància del documental com a eina per transmetre als veïns d'Isil el progrés tecnològic en entorns rurals: "A Isil i Alós hi viuen unes 60 persones entre els dos pobles. Aquest projecte va ser tot un esdeveniment en aquesta zona".

L'esdeveniment va culminar amb agraïments a tots els ponents assistents i amb la promesa de fer arribar #TheBrAInRoads a un públic més ampli en un futur pròxim.

Si no has pogut assistir a l'estrena, no et preocupis! Molt aviat anunciarem on podràs veure #TheBrAInRoads. Mantingueu-vos atents a les nostres xarxes socials i web!

Més informació sobre el documental: www.cvc.uab.es/thebrainroads


📷 Photo Gallery