Connectant R+I de Catalunya i el Quebec en IA

Connectant R+I de Catalunya i el Quebec en IA

El Quebec ha sigut la destinació d’una delegació de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la formació, investigació, innovació i transferència de coneixement en IA entre els dos territoris.

La missió s’ha impulsat des del Departament de Recerca i Universitats, amb el suport de la Delegation of the Government of Catalonia to the United States and Canada, la secretaria de Polítiques Digitals – TIC Catalunya, la Xarxa RDI-IA, i ha comptat amb el suport de representants del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Charles Mordret i Isidre Sala Queralt.

Per part del Centre de Visió per Computador hi ha participat el director del centre, Josep Lladós, el director associat, Dimosthenis Karatzas, la responsable de projectes estratègics, Meritxell Bassolas, i el promotor de la Xarxa, Sergi Besonias Cornet.

Aquesta delegació també ha estat integrada per diversos membres de les universitats i centres de recerca catalans participants en l’Estratègia d’IA de Catalunya i la Xarxa RDI-IA, com ara la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Computer Vision Center (CVC), Eurecati2CATl’Institut d’Investigació en IA (IIIA-CSIC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Una regió puntera en recerca i innovació

L’elecció del Quebec respon a la condició de ser considerada una localització referent en R+I a escala mundial, gaudint d’un gran prestigi internacional en aquest àmbit. Si incloem dades al respecte, segons l’article de la Generalitat de la missió al Quebec, fins a un 32% de l’ocupació en R+I del Canadà correspon al Quebec i l’estratègia en R+I del país compta amb fins a 5.200 milions d’euros de pressupost.

Per altra banda, en quins punts pot ser compatible Catalunya amb el Quebec en R+I? Les àrees de coneixement que coincideixen amb Catalunya corresponen a la intel·ligència artificial, l’estudi del canvi climàtic, l’energia neta, les tecnologies quàntiques o la bioeconomia, entre d’altres.

Per últim, destacar que algunes iniciatives del Quebec han motivat la creació d’alguns projectes catalans com són els casos de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial (Catalonia.IA) o la Xarxa Marítima de Catalunya, instrument d’innovació i transferència de l’Agenda Marítima de Catalunya.

Connexió transatlàntica

Les fites previstes de la missió van consistir en teixir relacions per enfortir la cooperació en IA entre els dos territoris, i la col·laboració institucional al voltant de l’educació i la recerca i la innovació. Per exemple, en matèria d’educació es va contemplar la creació d’un Pla de Doctorats Industrials i la programació d’estades de professionals del sistema de coneixement de Catalunya al Quebec.

Pel que fa a acords de col·laboració, la missió també ha contemplat l’impuls d’un conveni entre la unitat ELLIS Barcelona i agents d’IA del Quebec, que permeti la mobilitat del personal investigador i la cooperació mitjançant projectes conjunts.

Una altra valoració a destacar, és que partir del 2024 Canadà serà país associat d’Horizon Europe i les seves entitats podran participar en els projectes de R+I del Pilar 2, projectes en col·laboració de recerca i innovació.