Sobre la sessió:
Us imagineu com seria emprovar-vos roba a través d’una experiència tecnològica que us permet veure com es veurà als vostres cossos i saber la vostra talla abans de comprar-la? Això és exactament el que vol aconseguir el nostre emprovador del futur!
En aquesta sessió els assistents descobriran com funciona aquesta tecnologia i com, a través d’intel·ligència artificial, és capaç de col·locar les peces de roba i predir talles. També s'exploraran altres usos i aplicacions que aquesta tecnologia pot tenir, així com els seus reptes, oportunitats i limitacions.
Per fer la sessió més interactiva, es podrà experimentar amb un demostrador d'emprovador virtual, on els assistents podran provar diferents peces de roba, colors i patrons per viure en primera persona aquesta experiència virtual. En resum, aquesta sessió permetrà als assistents descobrir una tecnologia disruptiva i aprendre'n com pot canviar la forma en què comprem roba.
El dia 3 de maig, amb motiu del dia internacional del tèxtil, vam explorar de manera interactiva com s'aplica la intel·ligència artificial (IA) en aquest sector a través d'un prototip d'emprovador de roba virtual a la Biblioteca Montserrat Abelló. L'emprovador de roba virtual utilitza la IA per reconèixer les parts del cos d'una persona, així com les seves mides, calcula la talla que portem i ens superposa la peça de roba seleccionada.
Durant la sessió:
Coen Antens, responsable de la Unitat d'Innovació del Centre de Visió per Computador (CVC), va contextualitzar la temàtica de la sessió parlant amb els assistents sobre la IA, la visió per computador i les seves aplicacions.
Richard Segovia i Edgar Gracia, enginyers de recerca del CVC, van dinamitzar la demostració tecnològica del dia mentre els assistents interactuaven amb ella.
I, Manuel Lecha, estudiant de doctorat al grup de recerca del Dr. Sergio Escalera, investigador de la Universitat de Barcelona i del CVC, ens va parlar sobre la simulació 3D de peces de roba realistes per crear emprovadors virtuals. Un projecte de recerca aplicable també a altres sectors com el dels videojocs, el cinema o l'animació.
La tecnologia de IA que permet el reconeixement de les diferents parts del cos humà té aplicacions més enllà dels emprovadors virtuals en camps com el de la salut, l'audiovisual o la industria 4.0.
Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquesta tecnologia a la societat
Núria Martínez, responsable de Comunicació del CVC, i Laura Martín Montañez, especialista de Comunicació també del CVC, van dinamitzar un mini debat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a la tecnologia que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa permetent reflexionar conjuntament sobre les oportunitats i els límits d'aquesta tecnologia basada en IA.
A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.
En aquesta sessió hi col·labora:
Biblioteca
Biblioteca Montserrat Abelló
Carrer dels Comtes de Bell-Lloc, 192, 200
08014 Barcelona