Sobre la sessió:
La Intel·ligència Artificial té el potencial de ser una eina valuosa per a la preservació i la difusió de la memòria històrica. No només permet la digitalització i catalogació automàtica dels arxius, sinó que també proporciona noves maneres d'experimentar i gaudir del nostre patrimoni cultural.
En aquesta sessió, s’experimentarà amb el "Deep Archive", una tecnologia que utilitza l'IA per catalogar, datar i millorar l'accessibilitat dels arxius històrics fotogràfics. També es presentaran diverses experiències que utilitzen la realitat augmentada per visualitzar i gaudir del nostre patrimoni cultural.
D'aquesta manera, els assistents tindran l'oportunitat de comprendre com la tecnologia de l'IA pot ser utilitzada per preservar la nostra història i patrimoni cultural, així com també descobriran noves maneres d'experimentar amb la nostra memòria col·lectiva.


El dia 17 de maig, vam explorar el passat de manera interactiva amb l’ús d’eines de intel·ligència artificial (IA) per a la preservació i la difusió de la memòria històrica a la Biblioteca Sofia Barat. Els nostres investigadors, Lluis Gómez i Adrià Molina, ens van parlar sobre com la IA contribueix a la digitalització i catalogació d'arxius històrics i ens van animar a descobrir noves formes d'experimentar i gaudir del patrimoni.
Durant la sessió:
Lluis Gómez, investigador del Centre de Visió per Computador (CVC) especialitzat en anàlisis de documents, ens va fer una breu introducció a què és la IA i com una eina devisió per computador com és Deeparchive pot ajudar a catalogar i fer consultes d'arxius fotogràfics històrics. Els assistents van poder provar la demo i experimentar amb diverses fotografies històriques facilitades gràcies a la col·laboració amb Finestres de la Memòria i el Centre Cultural La Casa Elizalde que van participar en la cocreació de la sessió permetent així vincular l'experiència Deeparchive al barri.
Per altra banda, Adrià Molina, estudiant del CVC, va explicar, posant com a exemple el projecte XARXES, com s'ensenya als ordinadors a llegir documents demogràfics i a relacionar una mateixa persona en documents diferents. El projecte XARXES és un projecte de ciència ciutadana per la construcció de xarxes socials històriques que ens permetin comprendre millor el llegat demogràfic a través de la digitalització de padrons històrics.
L'ús d'eines de IA en tasques de preservació del patrimoni històric té un gran potencial, però també presenta reptes ètics. Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquestes tecnologies a la societat
Laura Martín Montañez i Jorge Clusa, especialistes de Comunicació del CVC, van dinamitzar un mini debat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a les tecnologies que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa i ens va permetre reflexionar conjuntament sobre les oportunitats i els límits d'aquestes tecnologies de IA.
A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.
En aquesta sessió hi col·labora:
Biblioteca
Biblioteca Sofia Barat
Carrer de Girona, 64-68
08009 Barcelona

