Sobre la sessió:
Recentment s’han popularitzat les intel·ligències artificials generatives, com Dall-e, capaces de generar imatges a partir de text. Però, què és exactament una IA generativa i en què consisteix? Quines aplicacions té i com està impactant i canviant la forma de crear i entendre l’art?
Vine a resoldre tots aquests dubtes en aquesta sessió, mentre podràs crear les teves pròpies peces d’art amb IA a través d’una demostració tecnològica que genera art a través de les nostres expressions facials. També explorarem com els nostres moviments corporals poden ser utilitzats per a manipular imatges i crear efectes visuals únics, per veure com l'IA pot ser utilitzada per a crear noves experiències creatives.
Finalment, debatrem sobre l'ús d'eines d'IA en tasques creatives, quin és el seu futur i quins limits cal posar. Tot i que l'ús de la IA en la creació artística té un gran potencial, també presenta reptes ètics. Així, aquesta sessió ens portarà a reflexionar sobre el paper que pot jugar la IA en el món de l'art i com podem utilitzar-la de manera ètica i responsable per a crear noves obres d'art i experiències.
El dia 18 de maig, a la Biblioteca Joan Miró, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, vam explorar de manera interactiva com es pot aplicar la intel·ligència artificial (IA) al món de l'art i vam reflexionar sobre com en podem fer un ús ètic i responsable.
Durant la sessió:
Arturo Fuentes, investigador del Centre de Visió per Computador (CVC), va contextualitzar la temàtica de la sessió introduint als assistents al món de la IA, la visió per computador i les seves aplicacions; i parlant sobre com la IA generativa està redefinint la forma d'entendre l'art i els processos creatius.
L'equip d'innovació del CVC ha desenvolupat una demo, ExpressArt.AI, que permet interactuar directament amb una tecnologia basada en visió per computador i IA generativa. Coen Antens, responsable de la Unitat d'Innovació del CVC, juntament amb Richard Segovia, enginyer de recerca del centre, van dinamitzar aquesta demostració tecnològica mentre els assistents interactuaven amb ella generant peces d'art a partir de les seves expressions facials.
Diego Porres, investigador del CVC, va portar dues aplicacions desenvolupades per ell mateix on explora la interrelació de la IA i l'art per a crear noves experiències creatives. Els assistents van poder explorar amb ell com manipular imatges i crear efectes visuals únics amb moviments corporals.
L'ús d'eines d'IA en tasques creatives té un gran potencial, però també presenta reptes ètics. Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquesta tecnologia a la societat
Laura Martín Montañez i Jorge Clusa, especialistes de Comunicació del CVC, van dinamitzar una activitat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a les tecnologies que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa i ens va permetre reflexionar conjuntament sobre el risc, les oportunitats i els límits d'aquestes tecnologies de IA.
Aquesta pregunta, però, va donar peu a obrir un debat moderat per Fernando Vilariño, director associat del CVC, i que va comptar amb la participació de la Fundación Épica La Fura dels Baus, dels nostres investigadors; i de tota la ciutadania que va venir a gaudir amb nosaltres d'ExperimentAI.
A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.
En aquesta sessió hi col·labora:
Biblioteca
Biblioteca Joan Miró
Carrer de Vilamarí, 61
08015 Barcelona