Saltar al contenido

Sessió 4: Somien les màquines amb il·lusions visuals?

Sessió 4: Somien les màquines amb il·lusions visuals?

Dimecres 31 de maig de 2023

18:00 - 19:30 h

Biblioteca Marc de Vilalba, Cardedeu

Públic general

Eixos temàtics de la sessió:

Sobre la sessió:

En aquesta sessió farem una breu introducció a la percepció visual humana fent servir les il·lusions visuals (errors en la percepció) com a vehicle. Mitjançant il·lusions d'intensitat, color, espai, etc., mostrarem a l'audiència que el que entenen per "realitat" és només un model que el cervell humà ha creat del món i no la realitat. Després, ens centrarem en les xarxes neuronals artificials (base de la intel·ligència artificial moderna) per comprovar en què s'assemblen i diferencien de la percepció visual humana; i respondrem preguntes com: Pot un sistema artificial veure el món com els éssers humans? Les màquines també perceben il·lusions visuals? Les màquines han de veure el món com nosaltres?

Finalment, la presentació acabarà mostrant un dels punts febles de la intel·ligència artificial moderna: els atacs adversaris, una conseqüència de la manca de similitud amb la percepció humana però també com podem utilitzar-ho per al nostre benefici amb l'anomenada "programació adversària".

En la sessió lliurarem a cada assistent un petit paquet d'il·lusions visuals impresses amb les quals podran explorar en més profunditat els errors en la percepció visual humana. A més, incloem en el paquet un petit patró d'interferència que servirà per evitar ser detectat (com a atac adversari) per un petit sistema de detecció de rostres.

Els assistents tindran l'oportunitat de participar en discussions, fer preguntes i aprendre sobre els últims avenços en percepció, atacs adversaris i la programació adversària, i les seves aplicacions en videovigilància.

Biblioteca

Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu

Carrer Dr. Klein, 101

08440 Cardedeu

bib_cardedeu_edifici
biblio_cardedeu
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn