Saltar al contenido

Sessió 5: Anàlisi de xarxes socials per detectar transtorns de salut mental i per combatre la desinformació

Sessió 5: Anàlisi de xarxes socials per detectar transtorns de salut mental i per combatre la desinformació

Dijous 15 de juny de 2023

18:00 - 19:30 h

Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés, Sant Pere de Riudebitlles

Públic general

Sobre la sessió:

En aquesta sessió, es posarà l'accent en la funció de l'IA en l'anàlisi de dades a temps real a les xarxes socials. Això permet als usuaris conèixer i mesurar les tendències i sentiments de la societat sobre temes específics. Això no només té aplicacions en el camp del màrqueting, sinó que també pot ser utilitzat per finalitats amb un fort impacte social, com la salut o la lluita contra la desinformació.

En aquesta sessió, els assistents tindran l'oportunitat d'utilitzar les eines de l'IA per analitzar les fake news generades durant les eleccions municipals en temps real i aprendre quines tecnologies hi ha al darrere. A més, també exploraran altres àmbits on s'utilitza l'anàlisi de xarxes socials, com la detecció de malalties de salut mental. Això farà que els assistents comprenguin l'abast i les aplicacions potencials d'aquesta tecnologia en diferents àmbits de la societat.


El dia 15 de juny, vam gaudir d'una sessió molt familiar a la Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés a Sant Pere de Riudebitlles. En aquesta ocasió, vam explorar de manera interactiva com podem analitzar les xarxes socials amb tecnologies de intelligència artificial (IA) per detectar transtorns de salut mental i per combatre la desinformació.

Durant la sessió:

➡ Diana Ramírez-Cifuentes, investigadora postdoctoral del Centre de Visió per Computador (CVC), va contextualitzar la temàtica de la sessió introduint als assistents al món de la intelligència artificial (IA). La Diana va explicar com es pot utilitzar la IA com a eina per identificar indicadors de trastorns de salut mental a les xarxes socials. En concret, vam analitzar casos d'assetjament escolar com a cas d'estudi. Un projecte de recerca dut a terme en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra.

Per altra banda, gràcies a la feina de desenvolupament tecnológic que ha dut a terme l'Enric Sala, enginyer de recerca a l'Unitat d'Innovació del CVC, els assitents van poder interactuar amb una eina d'anàlisi de dades que permet detectar casos de desinformació i perfils d'usuaris propagadors de notícies falses a les xarxes socials. Una investigació que forma part del projecte REMISS. Un projecte (PLEC2021-007850) de recerca finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per European Union NextGenerationEU/PRTR.

L'ús d'eines d'IA per a l'anàlisi de continguts a les xarxes socials té un gran potencial, però també presenta reptes ètics. Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquesta tecnologia a la societat ❓❓

➡ Núria Martínez, responsable de Comunicació del CVC, i Laura Martín Montañez, especialista de Comunicació també del CVC, van dinamitzar un mini debat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a la tecnologia que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa permetent reflexionar conjuntament sobre les oportunitats i els límits d'aquesta tecnologia basada en IA, i sobre com podem assegurar la privacitat, el consentiment i la confidencialitat dels usuaris. L'objectiu és construir un entorn més segur i responsable per a tothom.

A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.

DSC2656
DSC2656
DSC2600
DSC2600
DSC2663
DSC2663
DSC2657
DSC2657
previous arrow
next arrow
DSC2656
DSC2600
DSC2663
DSC2657
previous arrow
next arrow

Biblioteca

Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés de

Sant Pere de Riudebitlles

Carrer Major, 42

08776 Sant Pere de Riudebitlles

unnamed-18-835x462
Bilbioteca_logo
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn