Saltar al contenido

Sessió 6: Avaluar estats cognitius amb IA. Una eina al camp de la salut

Sessió 4: Avaluar estats cognitius amb IA: una eina al camp de la salut

Dimarts 20 de juny de 2023

18:30 - 20:00 h

Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte, Barcelona

Públic general

Eixos temàtics de la sessió:

Sobre la sessió:

Us heu preguntat mai com seria poder llegir la ment? Saber què passa dins del cervell a temps real mentre experimentem emocions i realitzem tasques? En aquesta descobrirem a través d'un casc EEG (que mesura els canvis en els senyals del cervell) i unes ulleres eye-tracker (indica on estàs mirant), com aquesta tecnologia i la intel·ligència artificial poden mesurar les ones cerebrals i traduir-les en informació útil per a la salut i per identificar l'estat d'ànim o el risc d'estrès.

Durant la sessió, explorarem les aplicacions d'aquesta tecnologia en el camp de la salut, incloent la medicina personalitzada, el diagnòstic i el tractament de malalties neurològiques. També aprendrem sobre altres aplicacions que aquesta tecnologia pot tenir en altres àmbits, com l'aviació. Els assistents tindran l'oportunitat de participar en discussions, fer preguntes i aprendre sobre els últims avenços en IA i salut. I per fer-ho més emocionant, provaran aquestes tecnologies en temps real! Us imagineu poder veure com canvia el vostre cervell mentre penseu en diferents coses o mentre feu moltes tasques a la vegada? Vine i descobreix-ho per tu mateix!

BronchoX és una eina d'exploració no invasiva per a la planificació i simulació de la ruta a seguir en fer una biòpsia pulmonar.

El dia 20 de juny, vam gaudir d’ExperimentAI a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte amb el grup de recerca IAM del Centre de Visió per Computador (CVC). En aquesta ocasió, vam explorar de manera interactiva com es pot aplicar la intel·ligència artificial (IA) al camp de la salut incloent la medicina personalitzada, el diagnòstic i el tractament de malalties.

Durant la sessió:

➡ La investigadora, Aura Hernández, va contextualitzar la temàtica de la sessió introduint als assistents al món de la IA, la visió per computador i les possibilitats d'aquestes tecnologies al camp de la salut. Saps que podem mesurar les ones cerebrals i traduir-les en informació útil per avaluar estats cognitius❓ 

El grup de recerca Interactive and Augmented Modelling (IAM) del CVC treballa, entre d'altres, per veure com poder utilitzar el monitoratge dels estats cognitius per avaluar alteracions de salut pròpies de l'edat. Aquesta recerca forma part del projecte MiSysClout. Un projecte de recerca finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya #AEI #FEDERUE 

➡ Pau Cano, enginyer de recerca, va dinamitzar un espai on els assistents van poder explorar com es mesuren les ones cerebrals amb un casc EEG mentre duien a terme una activitat dissenyada per avaluar el nivell d'estrès que experimenta una persona quan acompleix diferents tasques alhora. Una activitat desenvolupada com a part del projecte de recerca ePilots. A més, els voluntaris que es van animar a fer l’activitat es van poder posar unes ulleres eyetracker! Una tecnologia que permet detectar on fixem la mirada i que ens aporta dades complementàries a l’hora de fer estudis de monitoratge.  

➡ Per altra banda, l’investigador Carles Sánchez ens va explicar que els serious games són eines que es poden utilitzar al camp de la salut, entre d'altres, per a la rehabilitació cognitiva de pacients que han patit un ictus i de persones amb Alzheimer o altres tipus de demència. Els serious games, a més, també s'utilitzen en processos d'entrenament d'habilitats per als metges. Ahir, però, qui va entrenar amb el BronchoX, una eina d'exploració no invasiva per a la planificació i simulació de la ruta a seguir en fer una biòpsia pulmonar, van ser els nostres assistents!

I, per complementar aquesta demo, vam portar unes ulleres de realitat virtual perquè els participants de la sessió poguessin experimentar una altra tecnologia que també permet implementar noves formes d'aprenentatge i d'entrenament d'habilitats en el camp de la salut! 

L'ús d'eines de IA en el camp de la salut té un gran potencial, però també presenta reptes ètics. Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquestes tecnologies a la societat❓❓

➡ Laura Martín Montañez i Jorge Clusa, especialistes de Comunicació del CVC, van dinamitzar un mini debat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a les tecnologies que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa i ens va permetre reflexionar conjuntament sobre les oportunitats i els límits d'aquestes tecnologies de IA. 

A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.

DSC05
DSC05
DSC06
DSC06
DSC01
DSC01
DSC12
DSC12
DSC02
DSC02
DSC09
DSC09
DSC08
DSC08
DSC10
DSC10
DSC03
DSC03
DSC04
DSC04
DSC11
DSC11
previous arrow
next arrow
DSC05
DSC06
DSC01
DSC12
DSC02
DSC09
DSC08
DSC10
DSC03
DSC04
DSC11
previous arrow
next arrow

Compartim amb vosaltres les recomanacions de lectura que la biblioteca va seleccionar amb motiu de la sessió.
Donem-li una ullada!

Recomanacions de lectura en intel·ligència artificial

Biblioteca

Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte

Carrer de Provença, 480

08025 Barcelona

qui_som_0
RS15318_Logo_Biblioteca_Sagrada_Familia_Negre
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn