Sobre la sessió:
En aquesta sessió, explorarem les innovacions en intel·ligència artificial que poden ajudar a fer el món més sostenible. Començarem amb una demostració d'un sistema de reciclatge intel·ligent que utilitza visió per computador per detectar residus i indicar quin contenidor és el correcte per a cada article, per ajudar a fer el procés de reciclatge més senzill per a la ciutadania.
Després, explorarem les bases de l'anàlisi de la imatge multiespectral, una tecnologia avançada que pot utilitzar-se per a una gran varietat d'accions en benefici del medi ambient. Descobrirem com aquesta tecnologia s'utilitza en àmbits com la gestió forestal, la monitorització de la fauna, l'agricultura sostenible i la gestió de l'aigua. Explicarem com funciona aquesta tecnologia i com pot ajudar a resoldre problemes ambientals. Finalment, discutirem les oportunitats i els reptes de la IA en el futur del reciclatge i la sostenibilitat i com pot contribuir a abordar els problemes ambientals de manera més eficient.
El dia 10 de juliol, a la Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet, vam explorar de manera interactiva tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) basades en l'anàlisi d'imatges multiespectrals que contribueixen a la sostenibilitat ambiental.
Durant la sessió:
Daniel Ponsa, investigador del Centre de Visió per Computador (CVC), va contextualitzar la temàtica de la sessió introduint als assistents al món de la IA, la visió per computador i les seves aplicacions; i parlant sobre com l'anàlisi d'imatges multiespectrals permet prendre accions en àrees com la gestió de l'aigua i l'agricultura sostenible.
Coen Antens, responsable de la Unitat d'Innovació del CVC, va explicar com la visió per computador i l'anàlisi d'imatges multiespectrals s'aplica en l'àmbit del reciclatge per la classificació automàtica dels residus plàstics en plantes de gestió de residus. Fent ús de càmeres hiperespectrals es pot identificar el tipus de material i millorar l'eficiència dels processos de separació de residus per al seu posterior reciclatge i reutilització.
Per altra banda, Robert Benavente, investigador del CVC, va explicar com podem accedir com a ciutadans a imatges de satèl·lit i quina informació podem obtenir a partir d'aquestes imatges de tipus multispectral. L'observació terrestre i el processament d'imatges de satèl·lit amb IA ens ajuden a conservar el medi ambient i els nostres recursos naturals.
L'ús d'eines d'IA en benefici del medi ambient té un gran potencial, però també presenta reptes ètics. Quina percepció tenim sobre l'impacte d'aquesta tecnologia a la societat
Jorge Clusa i Laura Martín Montañez, especialistes de Comunicació del CVC, van dinamitzar una activitat on els assistents van haver d'identificar el nivell de risc (segons la classificació que proposa la Comissió Europea) que li veien a les tecnologies que els hi vam mostrar durant la sessió. La ciutadania es va mostrar participativa i ens va permetre reflexionar conjuntament sobre el risc, les oportunitats i els límits d'aquestes tecnologies de IA.
A continuació us deixem un recull de fotografies de la sessió.
Compartim amb vosaltres les recomanacions de lectura que la biblioteca va seleccionar amb motiu de la sessió.
Donem-li una ullada!
Biblioteca
Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet
Carrer de Josep Soldevila, 9
08027 Barcelona