El simulador CARLA, guardonat amb el Premi Nacional de Recerca

El simulador CARLA, guardonat amb el Premi Nacional de Recerca al Partenariat Públic-Privat en R+I

El Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab han estat guardonats amb el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament conjunt del simulador de codi obert sense ànim de lucre CARLA, per entrenar i validar sistemes de conducció autònoma. El premi s’ha lliurat el 7 de juny de 2022 al Teatre Nacional de Catalunya.

El CVC ha estat un dels guardonats de la 32ª edició dels Premis Nacionals de Recerca, juntament amb Intel Intelligent Systems Lab pel desenvolupament del simulador CARLA. En concret, han estat guardonats en la categoria Premi Nacional de Recerca al Partenariat Públic-Privat, una distinció que reconeix iniciatives de foment de la cooperació entre el sector públic i el privat en activitats de recerca i innovació. L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat el dimarts 7 de juny al Teatre Nacional de Catalunya i ha estat presidit pel M. Hble. Sr. Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, i amb la participació de l'Hble. Sra. Gemma Geis, consellera Recerca i Universitats i presidenta de l’FCRI.

El guardó, ha estat lliurat per la Consellera Gemma Geis i recollit pel director del CVC, Dr. Josep Lladós. Durant el discurs de recollida del premi, Josep Lladós ha afirmat: "Aquesta distinció reconeix 25 anys d’un model que portem al CVC, on coneixement i innovació s'encavalquen. Hem connectat punts per construir una bonica història, de recerca amb implicació industrial, d'economia basada en el coneixement i en el talent, que ha de ser també un model per al país". A més, ha agraït als fundadors de CARLA, el Dr. Antonio M. López (investigador del CVC/UAB i professor ICREA Acadèmia del Departament de Ciències de la Computació de la UAB) i el Dr. Germán Ros (director de l’Autonomus Agents Lab a Intel i alumni del CVC) per tirar endavant aquest projecte i a Intel Intelligent System Labs pel seu suport i per l’aposta de model de ciència oberta que ha permès que avui en dia CARLA s’hagi convertit en una plataforma de referència a escala internacional. També ha valorat l’esforç de tot l’equip de CARLA, el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona i Generalitat de Catalunya com a patrons del CVC i a totes les companyes i companys del CVC.

Sobre CARLA

CARLA és un simulador de codi obert sense ànim de lucre dissenyat per al desenvolupament, l’entrenament i la validació de sistemes de conducció autònoma. El seu objectiu és garantir la seguretat dels vehicles autònoms del futur en tota mena de situacions, així com democratitzar la recerca en conducció autònoma, essent una potent i útil eina per a investigadors i empreses d’arreu del món en aquest camp. CARLA es va començar a desenvolupar l’any 2016 des de zero al CVC, amb el finançament i col·laboració d’INTEL Intelligent Systems Lab, per donar resposta a l’enorme dificultat d’anotar manualment la informació visual per a recopilar dades per desenvolupar sistemes de mobilitat autònoma i per fer proves de conducció autònoma en llaç tancat.

CARLA s’ha desenvolupat des dels seus inicis amb la idea d’esdevenir una eina d’accés lliure i en obert per a l’ús de grans empreses, empreses emergents, centres de recerca, universitats i particulars arreu del món, tenint com un dels seus principals objectius la democratització de la recerca i desenvolupament en conducció autònoma. D’aquesta manera, CARLA s’ha consolidat com a eina de referència en el camp de la conducció autònoma, amb més d’un milió de descàrregues durant el 2021 i amb més de 2.400 bifurcacions (forks) a Github, cosa que significa que almenys 2.400 equips o particulars han fet una còpia de CARLA i estan treballant intensament en el desenvolupament del simulador per a la seva pròpia investigació o desenvolupament. També ha generat al voltant de 40 llocs de feina qualificats a Catalunya durant aquests anys.

Així doncs, el guardó reconeix l’esforç col·laboratiu entre el CVC i Intel per avançar cap als nous sistemes de conducció autònoma i contribuir, d’aquesta manera, cap a una xarxa de transport intel·ligent eficient i segura. “Per l’equip CARLA és un honor rebre aquest premi. Ens dona una injecció de moral perquè condecora explícitament el gran esforç que suposa empènyer l’estat de l’art del nostre camp de recerca i reconeix el benefici que suposa per a altres equips i persones que, sense CARLA, els hi seria molt difícil fer part de la seva investigació”, afirma el Dr. Antonio M. López, investigador principal del projecte al CVC.

Sobre els Premis Nacionals de Recerca

Els Premis Nacionals de Recerca, atorgats per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), son la màxima distinció que s’atorga a l’àmbit de la recerca a Catalunya per a fomentar el reconeixement social de la ciència i l’activitat investigadora. En aquesta 32a edició, el Premi Nacional de Recerca, s’ha concedit a Maciej Lewenstein, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per les seves aportacions teòriques en física atòmica i òptica quàntica. A més, a banda del guardó al CVC i a Intel en la categoria Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament del simulador CARLA, els PNR també han premiat, en la categoria de Talent Jove, a Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), a la Fundació Banc Sabadell (FBS) en la categoria de Mecenatge científic, al BSC-CNS en la categoria de Comunicació Científica per la iniciativa “Som Investigadores” i a l’IRB Barcelona i a ICREA en la categoria de Creació d’una Empresa de Base Científica amb la spin-off Ona Therapeutics.