CARLA, el simulador per a la conducció autònoma desenvolupat pel CVC i Intel Intelligent Systems Lab, guardonat amb Premi Nacional de Recerca 2021 al Partenariat Publicoprivat

  • El Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab han estat guardonats amb el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament conjunt del simulador de codi obert sense ànim de lucre CARLA, per entrenar i validar sistemes de conducció autònoma.
  • El premi, atorgat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), reconeix iniciatives de foment de la cooperació entre el sector públic i el privat en activitats de recerca i innovació.

El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han concedit el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Partenariat Publicoprivat a la col·laboració entre Intel Intelligent System Lab i el Centre de Visió per Computador (CVC) en el desenvolupament del simulador per la recerca en mobilitat autònoma CARLA.

CARLA és un simulador de codi obert sense ànim de lucre dissenyat per al desenvolupament, l’entrenament i la validació de sistemes de conducció autònoma. El seu objectiu és garantir la seguretat dels vehicles autònoms del futur en tota mena de situacions, així com democratitzar la recerca en conducció autònoma, essent una potent i útil eina per a investigadors i empreses d’arreu del món en aquest camp. CARLA es va començar a desenvolupar l’any 2016 des de zero al CVC, amb el finançament i col·laboració d’INTEL Intelligent Systems Lab. Actualment, amb un model de laboratori conjunt d’innovació, la iniciativa està liderada pel Dr. German Ros, director de l’Autonomus Agents Lab a Intel i pel Dr. Antonio M. López, investigador del CVC/UAB i professor ICREA Acadèmia del Departament de Ciències de la Computació de la UAB.

CARLA va sorgir per donar resposta a l’enorme dificultat d’anotar manualment la informació visual per a recopilar dades per desenvolupar sistemes de mobilitat autònoma i per fer proves de conducció autònoma en llaç tancat. CARLA proporciona un conjunt de recursos digitals oberts (dissenys urbans, edificis, vehicles, etc.) i la plataforma de simulació admet multitud d’escenaris de conducció, diverses condicions lumíniques i meteorològiques, control complet de tots els actors estàtics i dinàmics, generació de mapes i molt més. D’aquesta manera, l’entorn virtual permet forçar tota mena situacions perquè el cotxe autònom aprengui a com ha de reaccionar davant d’elles. L’ús d’un simulador realista com CARLA per a l’entrenament dels cotxes autònoms permet reduir les limitacions físiques i els riscos que comporta entrenar-los en el món real (en una ciutat), així com una rebaixa substancial en recursos, temps i cost.

CARLA s’ha desenvolupat des dels seus inicis amb la idea d’esdevenir una eina d’accés lliure i en obert per a l’ús de grans empreses, empreses emergents, centres de recerca, universitats i particulars arreu del món, tenint com un dels seus principals objectius la democratització de la recerca i desenvolupament en conducció autònoma. D’aquesta manera, CARLA s’ha consolidat com a eina de referència en el camp de la conducció autònoma, amb més d’un milió de descàrregues durant el 2021 i amb més de 2.000 bifurcacions (forks) a Github, cosa que significa que almenys 2.000 equips o particulars han fet una còpia de CARLA i estan treballant intensament en el desenvolupament del simulador per a la seva pròpia investigació o desenvolupament.

Tot i que Intel és el principal i inicial sponsor de CARLA, amb el pas dels anys, la recerca en aquest camp ha rebut el suport econòmic d’altres empreses com Toyota Research Institute, KPIT, General Motors Research and Development, i Futurewei. Gràcies a aquest finançament, el projecte s’ha pogut desenvolupar, mantenir i créixer amb el pas dels anys. L’equip de CARLA, format per investigadors, enginyers i artistes, compta de manera continuada amb un total d’entre 10 i 15 professionals que treballen constantment per continuar desenvolupant, ampliant i millorant el simulador.

Així doncs, el guardó reconeix l’esforç col·laboratiu entre el CVC i Intel durant aquests anys per avançar cap als nous sistemes de conducció autònoma i contribuir, d’aquesta manera, cap a una xarxa de transport intel·ligent eficient i segura. “Per l’equip CARLA és un honor rebre aquest premi. Ens dona una injecció de moral perquè condecora explícitament el gran esforç que suposa empènyer l’estat de l’art del nostre camp de recerca i reconeix el benefici que suposa per a altres equips i persones que, sense CARLA, els hi seria molt difícil fer part de la seva investigació”, afirma el Dr. Antonio M. López, investigador principal del projecte al CVC.

Els Premis Nacionals de Recerca 2021

Els Premis Nacionals de Recerca (PNR) són la màxima distinció que s’atorga a l’àmbit de la investigació a Catalunya per fomentar el reconeixement social de la ciència i l’activitat investigadora. En aquesta 32a edició, el Premi Nacional de Recerca, s’ha concedit a Maciej Lewenstein, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per les seves aportacions teòriques en física atòmica i òptica quàntica.

A més, a banda del guardó al CVC i a Intel en la categoria Partenariat Publicoprivat en R+I pel desenvolupament del simulador CARLA, els PNR també han premiat, en la categoria de Talent Jove, a Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), a la Fundació Banc Sabadell (FBS) en la categoria de Mecenatge científic, al BSC-CNS en la categoria de Comunicació Científica per la iniciativa “Som Investigadores” i a l’IRB Barcelona i a ICREA en la categoria de Creació d’una Empresa de Base Científica amb la spin-off Ona Therapeutics.

L’acte de lliurament del guardons serà el 7 de juny de 2022 a les 18 h, al Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona.

El CVC renueva su sello de Unidad de Cultura Científica e Innovación de la FECYT

El CVC ha renovado satisfactoriamente su sello de Unidad de Cultura Científica y de la Innovación (UCC+I) por la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), dependiente del Ministerio de Ciencia e Innovación. De nuevo se ratifica nuestro compromiso para acercar ciencia y ciudadanía.

La Red de UCC+I nació en 2007 en el marco del Año de la Ciencia, que promovió la creación y el fortalecimiento de unidades en universidades y centros de investigación. Actualmente ya son 114 unidades las que forman parte de esta Red.

El objetivo principal de las UCC+I es acortar distancias entre la sociedad y la comunidad científica, tratando de trasladar a la calle la realidad diaria de la ciencia, la tecnología y la innovación, en base a la atención a la diversidad social y de capacidades de la sociedad española y el compromiso de los centros de investigación, universidades y otras entidades de carácter científico por una ciencia inclusiva, diversa, igualitaria y sostenible.

 

Personal investigador del CVC realiza un curso sobre Inteligencia Artificial en Casa Elizalde

Desde el pasado 27 de enero hasta el 3 de marzo (todos los jueves de 18.30-20h), investigadores e investigadoras del CVC impartieron de forma online el curso “Inteligencia Artificial: aplicaciones, retos y oportunidades” (“Intel·ligència Artificial: aplicacions, reptes i oportunitats”) en Casa Elizalde. 

Con 23 personas de formación diversa y con muchas ganas de aprender, las sesiones se centraron en distintos aspectos de la inteligencia artificial (IA), presente y futuro. Pues esta tecnología está cada vez más presente en nuestras vidas, impacta y transforma nuestro día a día, la forma en que nos relacionamos y cómo interactuamos con el mundo. El curso tenía como objetivo conocer los principales conceptos de la IA mientras indagábamos en sus usos y aplicaciones, explorábamos las oportunidades y limitaciones, y reflexionábamos sobre las cuestiones éticas que giran a su alrededor.
 

Sesiones: 

  • Introducción a la Inteligencia Artificial (Jordi Gonzàlez) 
  • Algoritmos sesgados: sin dejar a nadie atrás (Maria Vanrell) 
  • Inteligencia Artificial aplicada a la salud (Jorge Bernal) 
  • Inteligencia Artificial aplicada a la industria y la preservación del medio ambiente (Coen Antens) 
  • Inteligencia Artificial, comunicación y redes sociales (Jordi Gonzàlez) 
  • Inteligencia Artificial y movilidad autónoma (Aura Hernàndez) 

 

La Casa Elizalde es un centro cultural abierto y dinámico del Ayuntamiento de Barcelona – Distrito del Eixample que ofrece un amplio abanico de actividades para satisfacer inquietudes culturales. Con más de 30 años de trayectoria como centro de proximidad, Casa Elizalde sigue siendo un centro cultural de referencia en la ciudad.
 

The Computer Vision Center at the Mobile World Congress 2022

The world’s most influential mobile technology event, the Mobile World Congress (MWC), took place this year from February 28 to March 3 at Fira de Barcelona. Four days in which over 61000 visitors and companies from almost 200 countries and territories gathered together to show and discover the latest innovations and leading-edge technologies on the field.

The Computer Vision Center (CVC) participated in this relevant event as one of the Catalan institutions that exhibited their solutions within the Digital Catalonia Pavilion. At booth 28, CVC presented all aspects of their work focusing on a Virtual Dressing Room demonstration. The software identifies the different parts of the body to place a garment in the appropriate point and position. To showcase a technology based on the recognition of human body parts and automatic segmentation that has applications far beyond the retail industry allowed to illustrate the role that computer vision may play as a front-line service in different fields.

On the first day of the exhibition, the CVC stand received the visit of different personalities and politicians, such as the Right Honourable President of the Government of Catalonia, Pere Aragonès, the Government Vice-President, Jordi Puigneró, the President of the Parliament of Catalonia, Laura Borràs, and the Health Minister, Josep Maria Argimon. Besides, the presence of the Computer Vision Center at the MWC attracted the attention of the media. Josep Lladós, Director of the Center, and Coen Antens, Head of CVC’s Technological Innovation Unit, were interviewed by different broadcasting companies.

At the venue, many visitors and companies approached the stand during the congress showing interest in CVC’s work, among them, representatives from the Government of the Principality of Asturias, XaFIR’s network and ‘Clúster Audiovisual de Catalunya’. Moreover, Gemma Geis, Minister for Research and Universities of the Government of Catalonia, brought a group of students who performed the best at last year’s Selectivity exam to learn about computer vision and the career options and opportunities that this field offers.

All in all, CVC had the opportunity to present its research to a high number of professionals. Four days of intense work and networking from which the CVC team came back with a good impression and plenty of new contacts to be worked on from now on.

In the media:  

Radio Sabadell, 28/02/2022, El Cafè de la Ràdio – Entrevista a Josep Lladós

CVC celebrated the Women and Girls in Science Day with several internal and external activities

The Computer Vision Center (CVC) stepped up to celebrate the “Women and Girls in Science Day” on February 11, initiated by UNESCO as a distinguished day for the international science community since 2015. This day is dedicated towards recognizing the contributions of women scientists in the scientific and technological revolution.    

Several fun and intellectual activities were organized by CVC for all its staff and research personnel. It all started with a co-creative mural asking how many women in science and technology they are aware about. Posters and infographics were exhibited, featuring women scientists from NASA, women in tech from the UN or other beautiful compendium of illustrations of diverse women in science. In addition, the situations of gender inequality in science were also under display, as the CVC joined the CREAF campaign (also a CERCA centre) “En ciencia también pasa” #insciencetoo.  The Javier Royo satirical cartoons were showcased at CVC corridors in order to illustrate some real stories of prejudices, impostor syndromes and mansplaining situations faced by women in research. In addition, we broadcasted our women researchers through some videos recorded in the last year in which they share experiences about their driving force towards research, advices for girls and views on gender discrimination. Finally, a table was presented in the dining hall with resources and games related to gender inequality, the recognition of women scientists and the featuring of role models in different domains of science and technology.  

   

   

Other notable activities featured our researcher Aura Hernandez Sabaté in the exhibition of the UAB science library for the campaign #fetXdonaTIC #11F2022 of DonesCOEINF (Gender Commission of the College of Computer Engineering of Catalonia) and also presiding a talk session at the L’Escala l’Avet School. In addition, the inauguration of the Women@INF project was celebrated in which our researcher Alicia Fornés participated. The project aimed to “finger on the pulse” of  the situation of women in computer science research in Spain and promote STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) vocations.   

We would also like to mention CVC’s participation on February 8 in the Viquimarató organized by Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) and Espai Viquidones of the Universitat Pompeu Fabra (UPF). CVC joined forces with 20 other scientific entities to create, edit or translate pages of women scientists in Wikipedia.   

 If you still want to come and visit us we will keep the exhibition open for some more weeks. Do not hesitate to ask us for resources. Sharing is living and more on occasions like this one!   

 These were some of the materials that were shared:  

Does gender matter? – PubMed (nih.gov) 

DoesGenderMatter_Discussion_KEY.pdf (aip.org) 

Picture a Scientist 

Hidden Figures 

Gender Gap in Science (gender-gap-in-science.org) 

Downloadable STEM Role Models Posters Celebrate Women Innovators As Illustrated By Women Artists (womenyoushouldknow.net)

-“En ciencia también pasa”, una campaña para visibilizar las situaciones de desigualdad de género en la ciencia (agenciasinc.es) 

Las científicas pueden sentirse más ‘impostoras’ en disciplinas que premian la brillantez (agenciasinc.es) 

Pegatinas Inspira STEAM – Inspira STEAM 

Women in Science Game | LuanaGames 

El juego de cartas “Mujeres de ciencia” | Ciencia y más | Mujeres con ciencia