close

CVC News

CVC NewsEvents & Community

Fernando Vilariño, invitado a la Semana de la Innovación Pública de la XXVII Cumbre Iberoamericana de Jefes de Estado y de Gobierno

VilarinoWEB

La Semana de la Innovación Pública en Iberoamérica, evento virtual organizado por la Secretaría General Iberoamericana en el marco de la XXVII Cumbre Iberoamericana de Jefes de Estado y de Gobierno, contara con la presencia del Dr. Fernando Vilariño, Subdirector del CVC, Profesor Titular de la Escuela de Ingeniería de la UAB, y Presidente de la Red Europea de Living Labs (ENoLL, del inglés), en el panel “Universidad e Innovación Pública

El Dr. Vilariño, cuya partipación tendrá lugar el 11 de noviembre de 18:20 a 19:00, expondrá como la universidad y los centros de investigación  pueden contribuir en la transformación del territorio desde una perspectiva de innovación abierta a toda la ciudadanía. Para ello, y partiendo de su experiencia en el desarrollo de proyectos de innovación abierta, living labs y ciencia ciudadana, explicará la necesidad de democratizar el acceso a la innovación, tal y como está promoviendo ENoLL con los living labs.

Fernado Vilariño estará acompañado en este panel por:

  • Ivana Bentes, Vice-Rectora de Extensión de la Universidad Federal de Rio de Janeiro (Brasil)
  • María Paz Hermosilla, Directora del Laboratorio de Innovación Pública de la Escuela de Gobierno Universidad Adolfo Ibañez (Chile)
  • Rita Grandinetti, Directora de Polilab de la Universidad Nacional de Rosario (Argentina)
  • Loredana Stan, Gerente de NovaGob y Coordinadora adjunta de la Red Innolabs (España)

La Semana Pública de la Innovación, que se llevará a cabo del 10 al 13 de noviembre y podrá seguirse en su totalidad online, se trabajaran temas como los laboratorios ciudadanos, los sistemas de justicia, el gobierno abierto, el Govtech, los parlamentos, la universidad pública, los laboratorios de gobierno y la cooperación internacional.

read more
CVC NewsEvents & Community

New edition of the CVC / La Caixa – Palau Macaya dialogue series “Artificial Intelligence, ethics and citizen participation”

CVC UAB_imatge cicle

The CVC has been awarded, for second time, with a La Caixa – Palau Macaya grant for Public engagement of AI and Computer Vision. This new edition will start the November 11th at 6pm with the opening debate “Smarts cities and digital citizenship” at the Palau Macaya, if the COVID-19 pandemic conditions allow it.

In this new edition, the dialogue series “Artificial Intelligence, ethics and citizen participation”, will continue to intend to empower citizens by giving them accurate and specific information of the latest achievements within the AI industry and research centres, will include all stakeholders of society, in order to discuss about AI and ethics in five specific areas: video survey and security, algorithm bias, industry and environment, fake news and data protection. Each session will be coordinated by a CVC researcher, and will count with professionals from industry, academia, citizen associations and public administration.

The project will start in November 2020 and end in May 2021, and will be conducted at the Palau Macaya facilities. All the session will be broadcasted by streaming through the CVC social media accounts.

The project is coordinated by members of the CVC’s Communication department, Núria Martínez and Dr. Carlos Sierra, and the CVC researcher Dr. Fernado Vilariño, and will be articulated in five focus groups consisting of citizens and sectorial associations which will actively participate in the different seminars, dialogues and debates proposed. The idea is to configure a space in which all agents feel free to express their thoughts, doubts, fears and needs and thus point out to politicians the current preoccupations of citizens regarding AI regulation.

More information about the program here

read more
CVC NewsEvents & Community

7th Annual Catalan Meeting on Computer Vision (ACMCV 2020)

banner_twitter_ACMCV_2020

CVC celebrated the 7th Annual Catalan Meeting on Computer Vision (ACMCV 2020) that was held online this year, on September 22nd.  ACMCV is annually organized by the Master in Computer Vision coordinators of the Catalan universities UAB, UOC, UPC and UPF. The aims of this meeting are to strengthen the Catalan academic and industrial computer vision network, to disseminate the most relevant works and to allow students from the Master in Computer Vision meet with members of the Catalan computer vision community.

This year’s edition started, as always, with the presentation of the final master thesis by the students from the Master in Computer Vision  in parallel with a virtual poster session. A total of 53 papers were accepted in the poster session, all of them were papers already published between 2019 and 2020 either in top impact factor journals and highly ranked conferences. Each author had the access to a virtual room where they could discuss and present their work to the community.

The event was followed by the Keynote Lecture, carried out this year by Dr. Jordi Pont-Tuset, research scientist at Google Research in Switzerland, who talked on “Connecting Vision and Language with Localized Narratives”. After the conference, Dr. Jordi Pont-Tuset answered the audience’s questions and gave important advice to students that are about to start their professional careers.

After the Keynote Lecture, the event continued with a spotlight session in which 11 papers from the poster session were presented. The authors had 5 minutes to highlight the main issues of their work. The list of authors and papers presented in the spotlight session is the following:

Finally, the event was closed with Dr. Maria Vanrell, Director of the Master in Computer Vision, giving the awards to this year’s top 5 Graduated Students and to the Best Master Dissertation.

ACMCV 2020 program and more details can all be found at its website: http://acmcv.cat/

read more
CVC News

El CIDAI impulsa la innovació i l’adopció de la Intel·ligència Artificial a Catalunya

El Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) ha celebrat el seu acte de presentació aquest dimarts 15 de setembre, on s’ha posat en relleu el potencial que ofereix la transferència de solucions tecnològiques basades en Intel·ligència Artificial en el teixit social i empresarial i s’ha refermat la importància d’accelerar l’adopció d’aquest àmbit tecnològic per consolidar Catalunya com un hub digital a nivell internacional.

Emmarcat dins de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, el CIDAI és una iniciativa publicoprivada que compta amb l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, everis, la Fundació i2CAT, Microsoft i SDG Group.

A l’acte de presentació del CIDAI, que s’ha celebrat en format online, s’ha donat a conèixer els seus eixos d’activitat i hi han intervingut el Director General d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco; el Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson; la directora per la Intel·ligència Artificial i la Indústria Digital de la Comissió Europea, Lucilla Sioli, i el director del CIDAI, Marc Torrent, a més de representants dels partners que prenen part de la iniciativa. També hi ha participat el co-fundador i CEO de BigML, Dr. Francisco J. Martín, que ha compartit les seves reflexions, després de fundar i gestionar amb èxit diverses empreses en territori nacional i als Estats Units.

Durant la jornada, també s’ha dut a terme una taula rodona amb representants del centres de recerca que són socis promotors del CIDAI, en la que s’ha posat en relleu l’activitat i el potencial d’innovació dels centres de recerca catalans en el camp de la Intel·ligència Artificial. En aquest debat hi ha participat el Dr. Josep Lladós, director del CVC que ha destacat la Visió per Computador com una de les subàrees de la Intel·ligència Artificial amb més impacte i massa crítica a Catalunya, amb un ecosistema de més de 1.100 professionals i amb un volum de negoci de 160 milions d’euros només al 2019. Segons el Dr. Josep Lladós: “El CIDAI serà una gran ajuda per impulsar i donar visibilitat a la comunitat de la Visió per Computador, que treballa en primer nivell dins de l’àmbit mundial”.

SOBRE EL CIDAI

La finalitat del CIDAI és consolidar un espai on la demanda avançada pugui conèixer de primera mà els avantatges de la Intel·ligència Artificial aplicada a molts sectors, a fi que tota la comunitat pugui veure i generar noves expectatives, nous models de negoci i nous llocs de treball basats en aquesta tecnologia en els propers tres anys.

Per fer-ho possible, s’inspira en el model de Centres de Competència dels Digital Innovation Hubs establert per la Comissió Europea i està configurat com un centre en xarxa al servei de les empreses i institucions. En aquest sentit, els eixos que vertebren el CIDAI són la utilitat i l’impacte, a partir del diàleg constant tant amb petites i mitjanes empreses com amb grans companyies i organitzacions de l’entorn per prioritzar i impulsar les iniciatives i tecnologies més rellevants.

Altres valors del CIDAI són l’excel·lència, la neutralitat i els principis ètics, amb el desenvolupament d’activitats i projectes liderats per experts en l’àmbit, amb vigilància tecnològica continuada i l’aplicació de bones pràctiques a nivell europeu i la proximitat, amb la idea d’inspirar, demostrar i fer més accessible l’estat de l’art per a les empreses i les institucions coordinant agents de tot el territori.

En conjunt, el CIDAI té com a objectiu la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar la innovació en els sectors estratègics del país, inclosos els serveis públics i el tercer sector, i la identificació de propostes tecnològiques innovadores provinents de recerca capdavantera en Intel·ligència Artificial, per difondre-les a empreses i institucions.

Potenciar l’ecosistema català d’Intel·ligència Artificial com un pol de referència internacional creant una comunitat connectada, activa i dinàmica que impliqui a la majoria dels agents és un altre dels objectius del CIDAI, que té també com a finalitat accelerar l’adopció de la Intel·ligència Artificial fiable en el món empresarial i a la societat, mitjançant projectes que demostrin el seu benefici i reduint les barreres existents.

Entre les seves primeres activitats destaca la coordinació tècnica del primer observatori per detectar i preveure futures epidèmies basat en Big Data i Intel·ligència Artificial, que s’ha posat en marxa el mes de juliol a Catalunya.

read more
CVC NewsEvents & Community

CVCR&D 2020

CVCRD2020_banner

On July 24th, we celebrated CVC’s 15th Workshop on Computer Vision Trends and Challenges (CVCR&D2020), the annual half-day workshop in which PhD students at CVC present their current research, as well as their future projects and expectations. CVCR&D is the most important internal event at CVC and it becomes a moment for discussion and dialogue between senior researchers and students in order to find outcomes to current research. Due to this year’s COVID-19 pandemic, the workshop was held online for first time.

The workshop’s program comprised five different sessions with 5-minute oral presentations dedicated to different Computer Vision areas: (1) Image Processing and Appearance Analysis, (2) Multimodal Representation: Music, Handwritten Texts and Document Analysis, (3) Continual Learning, Activate Learning and Learning to Learn, (4) Autonomous Driving and Model Understanding and (5) Medical Image and Image Tools. The oral presentations were followed by a 15-minute discussion panel, mentored by different CVC senior researchers.

This year’s Organising Committee was formed by Dr. Bartlomiej Twardowski and Dr. Yaxing Wang and counted with the participation of 37 PhD students and 25 mentors.

Watch the CVCR&D2020 video presentations

Download the CVCR&D 2020 Book of Proceedings

For further information on the event: http://www.cvc.uab.es/cvcrd2020/

read more
1 2 3 22
Page 1 of 22